Hlavní obsah

Facebook dostal rekordní pokutu, v USA musí zaplatit 115 miliard

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Rekordní pokutu vyměřily společnosti Facebook úřady ve Spojených státech. Největší sociální síť na světě má za porušení ochrany soukromí zaplatit pět miliard dolarů, tedy v přepočtu asi 115 miliard korun. Ve středu o tom informovala americká Federální obchodní komise (FTC) s tím, že Facebook bude zároveň podléhat přísnějšímu dohledu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Vyšetřování Facebooku odstartovalo před více než rokem, a to v souvislosti s kauzou Cambridge Analytica.

Tato britská společnost, která již svou činnost ukončila, využila data z profilů na Facebooku desítek milionů Američanů při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aktivní ale podle prohlášení zaměstnanců byla i v jiných politických kauzách.

Touto cestou mělo být zneužito na 87 milionů profilů na Facebooku, drtivá většina přitom pocházela právě z USA.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Facebook porušil dohodu z roku 2011

Vyšetřovatelé se soustředili na to, zda data s Cambridge Analytica nesdílel Facebook v rozporu s dohodou s FTC z roku 2011 o ochraně soukromí uživatelů. A přesně to se nakonec potvrdilo, kvůli čemuž byla sociální síti uložena rekordní pětimiliardová pokuta, poznamenala agentura AP.

Informace o tom, že Facebook dostane takto vysokou pokutu, přinesl list The Wall Street Journal již minulý týden. Oficiálně je však úřad potvrdil až nyní.

Vyšetřovatelé dále uvedli, že Facebook bude – především v souvislosti s kauzou Cambridge Analytica – podléhat v budoucnu přísnějšímu dohledu ze strany FTC. Připraveny jsou také různé restrikce v případě nedodržování nařízení, konkrétnější však vyšetřovatelé zatím nebyli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám