Hlavní obsah

Facebook musí omezit shromažďování dat uživatelů, rozhodl německý soud

Karlsruhe

Americká internetová společnost Facebook musí splnit nařízení německého antimonopolního úřadu a omezit shromažďování údajů o uživatelích. Rozhodl o tom podle agentury Reuters německý nejvyšší soud. Facebook uvedl, že hodlá dál bojovat proti pokynu úřadu a že jeho němečtí uživatelé nepocítí žádné bezprostřední změny.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejnovější verdikt Spolkového soudního dvora podpořil názor, že společnost Facebook zneužila dominantní pozice na trhu ke shromažďování údajů o uživatelích bez jejich souhlasu. "Mám z toho rozhodnutí velkou radost," uvedl prezident antimonopolního úřadu Andreas Mundt. Facebook provozuje největší internetovou sociální síť na světě.

Úřad loni v únoru rozhodl, že společnost Facebook nesmí bez dobrovolného souhlasu uživatelů přiřazovat data získaná na jiných platformách k facebookovým uživatelským účtům. Pokud uživatel takový souhlas odepře, bude muset firma shromažďování a propojování dat výrazně omezit, napsala agentura Reuters.

Avast zavře kritizovanou divizi Jumpshot, která prodávala data uživatelů

Internet a PC

Facebook se proti rozhodnutí úřadu odvolal a regionální soud v Düsseldorfu loni v červenci dočasně pozastavil platnost nařízení. Americký podnik může kauzu u düsseldorfského soudu dál řešit, mezitím se však musí podrobit výroku Spolkového soudního dvora.

"Budeme dál hájit svůj postoj, podle něhož neexistuje žádné porušování antimonopolních pravidel," uvedla společnost Facebook v reakci na verdikt. "Nenastane žádná bezprostřední změna pro lidi či podniky využívající naše produkty a služby v Německu," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám