Hlavní obsah

Facebook zablokoval stránky spojené se spikleneckou teorií QAnon

Menlo Park

Facebook v dubnu poprvé smazal účty skupiny spojené s konspirační teorií QAnon propagovanou oddanými stoupenci amerického prezidenta Donalda Trumpa. Uvádí to americká média poté, co sociální síť o zablokování tohoto obsahu informovala v měsíční zprávě o boji proti vlivovým operacím. Platforma zakročila také proti stránkám spojeným s americkým krajně pravicovým webem VDARE a mezinárodním dezinformačním sítím údajně provozovaným z Ruska a Íránu.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"Tento měsíc jsme odstranili osm sítí účtů, stránek a skupin. Dvě z nich - z Ruska a Íránu - byly mezinárodně zaměřené a zbylých šest - ve Spojených státech, Gruzii, Barmě a Mauritánii - cílilo na domácí publika ve svých zemích," shrnuje zpráva pro duben. Dezinformační sítě byly zablokovány coby jedna z podob "koordinované neautentické" aktivity, kterou se Facebook snaží potírat. Využívaly totiž falešné účty a podvodné stránky ve snaze "manipulovat veřejnou debatu".

Facebook v těchto souvislostech dosud informoval hlavně o operacích provozovaných cizími hráči, nová zpráva ale popisuje i dvě americké. "Facebook poprvé odstranil dezinformační sítě napojené na skupiny kolem QAnon," uvedla na Twitteru reportérka The New York Times Sheera Frenkelová.

Konspirační teorie o 5G a covidu-19 zaplavují internet

Internet a PC

Zmiňuje přitom název konspirační teorie, jejímž jádrem je zcela smyšlený tajný souboj mezi americkým prezidentem a satanistickými pedofily a kanibaly nebo vlivnými protivníky z "hlubokého státu" (deep state). Příběh se poprvé objevil v okrajovém zákoutí internetu, vysvětluje agentura AP, s postupem času ale jeho viditelnost výrazně vzrostla. Stoupenci spiklenecké teorie chodí na mítinky pořádané Trumpovou kampaní a prezident USA už vícekrát na svém twitterovém účtu sdílel příspěvky od následovníků hlavní postavy dané komunity, která je známá pouze jako "Q".

Facebook uvedl, že zakročil proti pěti stránkám, 20 účtům a šesti skupinám, u nichž vyšetřování odhalilo vazby na komunitu QAnon. "Tuto aktivitu jsme odhalili v rámci interního vyšetřování pro podezření z neautentického chování směrem k americkým volbám roku 2020," uvádí kalifornská firma. Zablokované stránky údajně oslovily přes 133 000 lidí.

Ještě větší dosah měla síť spojená s protiimigračním webem VDARE a podobně orientovanou platformou The Unz Review. Jednu skupinu, 15 účtů a 19 stránek správci rovněž odstranili kvůli podezření na nekalou snahu ovlivnit americké voliče. Dohromady je sledovalo přes 200 000 uživatelů.

Usilovně mažeme lži o koronaviru, prohlásil šéf Facebooku

Koronavirus

Dvojice dezinformačních sítí zaměřená na zahraniční publikum fungovala podobně jako dříve zablokované operace provozované z Ruska a Íránu, uvedl šéf bezpečnostního týmu Facebooku Nathaniel Gleicher. Jejich strůjci cílili na uživatele v Africe, Asii i Evropě a vydávali se přitom za nezávislá místní média či charitativní organizace.

Agentura Reuters si všímá, že síť provozovaná íránskou státní vysílací společností IRIB vytvářela obsah nejméně od roku 2011, a se zásahy do voleb v zahraničí tak zřejmě experimentovala několik let před ruskými snahami ovlivnit poslední prezidentské volby v USA.

"Všechny sítě v této zprávě byly vytvořeny před koronavirovou pandemií, ale vidíme, že oportunisticky využívají témata spojená s covidem-19," podotkl Gleicher.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám