Hlavní obsah

Facebook doplatí Francii na daních přes 100 milionů eur

– Paříž

Francouzská odnož Facebooku souhlasila, že doplatí státu na daních více než 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Částka se vztahuje na příjmy, které provozovatel sociální sítě vytvořil ve Francii do roku 2018 a nepřiznal je francouzským daňovým úřadům. Na svém webu o tom s odkazem na dokumenty, do nichž měl možnost nahlédnout, píše francouzský list Capital.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Facebook France má podle Capitalu uhradit 104 milionů eur, z nichž 22 milionů tvoří pokuta. Francouzskou divizi nadnárodní firmy rozhodnutí přivedlo do ztráty 88 milionů eur, jak vyplývá z jejího účetnictví za rok 2019, píše Capital.

Francouzské ministerstvo financí se postupně zaměřilo na všechny velké internetové společnosti, po kterých požaduje, aby ze zisků vytvořených ve Francii také ve Francii odvedly daň. S Googlem už se dohodlo, že francouzské státní pokladně zaplatí miliardu eur, s Applem se domluvilo na půl miliardě eur, připomíná Capital.

USA prověřují plány zemí na zavedení digitální daně, zvažuje ji i Česko

Internet a PC

Francie jako první větší ekonomika loni schválila zvláštní tříprocentní digitální daň nejen pro velké technologické společnosti označované ve Francii jako GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple). Proti jejímu zavedení ale protestoval Washington, podle nějž je zaměřená proti americkým firmám.

Minulý měsíc USA oznámily jako odvetu za francouzskou digitální daň dodatečná 25procentní cla na zboží dovážené z Francie v hodnotě 1,3 miliardy dolarů (28,7 miliardy Kč). Zavedení těchto cel však Washington odložil o 180 dnů, aby poskytl čas na vyřešení sporu.

Evropské země plánují vybírat celoevropskou digitální daň, ale zatím se na ní neshodly. V České republice se vládní koalice v červnu usnesla na pětiprocentní místo původně plánované sedmiprocentní sazbě digitální daně. Úpravu navrhovala ministryně financí Alena Schillerová kvůli tomu, že původní sazba by byla nejvyšší ze zemí, které chtějí daň zavést nebo ji už zavedly.

Reklama

Související témata:

Související články

USA pohrozily EU zvýšením cel

Spojené státy by mohly přikročit ke zvýšení i rozšíření cel, která v říjnu zavedly na zboží z Evropské unie v reakci na nezákonné subvencování výrobce letadel...

Výběr článků

Načítám