Hlavní obsah

Ethereum prošlo úpravou. A cena vzrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Druhá největší kryptoměna ethereum prošla ve čtvrtek dlouho očekávanou aktivací velké úpravy softwaru, která mění zpracování jejích plateb. Může vést ke snížení tvorby nových mincí, a tedy k růstu ceny etherea, uvedla agentura Reuters. Kryptoměna zprvu mírně oslabila, krátce po 16:00 ale přidávala asi tři procenta.

Článek

Úprava s názvem Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559 je podle analytiků podobná takzvanému „půlení bitcoinu”, při kterém dochází v pravidelných intervalech ke snížení nabídky bitcoinových mincí.

Po změnách budou mít takzvaní těžaři etherea více jasno ohledně poplatků v ethereu, které získávají za ověřování transakcí. EIP je součástí úprav softwaru zvaných London. Těžaři a vývojáři si London musejí stáhnout, pokud chtějí zůstat připojeni k síti.

Bitcoin se má změnit. Už letos

Internet a PC

Podle analytika Pankaje Balaniho z obchodní platformy Delta Exchange trh úpravu EIP 1559 už do ceny etherea promítl. „Současný vývoj ceny etherea bude do značné míry korelovat s bitcoiny. Pokud se bitcoin vrátí zpět na 40 000 dolarů a podaří se mu tam udržet, pak můžeme být svědky pokračování růstu etherea a vidět, jak testuje hranici 3000 dolarů,” řekl Balani. Dodal, že ethereum podle něj v dlouhodobém horizontu bitcoin překoná.

Jisté je nicméně to, že kurz po změně citelně posílil. Zatímco ve čtvrtek ráno se jedna virtuální mince obchodovala za 2467 dolarů (52 970 Kč), v pátek ráno to bylo už za 2844 dolarů (61 060 Kč). Zatím absolutní rekord byl stanoven v květnu a činil 4382 dolarů, což odpovídá 94 080 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty etherea za poslední týden

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám