Hlavní obsah

Ericsson zruší ve Švédsku zhruba 1400 pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson hodlá v rámci širšího plánu na globální snížení nákladů zrušit zhruba 1400 pracovních míst ve Švédsku. Firma to oznámila v pondělí. Podle zdrojů agentury Reuters pravděpodobně Ericsson v příštích dnech ohlásí rovněž zrušení několika tisíců pracovních míst v dalších zemích.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Firma na konci loňského roku po celém světě zaměstnávala kolem 105 500 lidí, z toho zhruba 14 500 ve Švédsku.

Společnost Ericsson již dříve oznámila, že hodlá do konce letošního roku snížit náklady o devět miliard švédských korun (téměř 20 miliard Kč). Reaguje tak na zpomalení poptávky na některých trzích, včetně Severní Ameriky. Firma přikročila k rozsáhlému snižování nákladů již v roce 2017, kdy propustila tisíce zaměstnanců a zaměřila svou pozornost na výzkum, aby se vymanila ze ztrát, napsala agentura Reuters.

O práci přijdou tisíce lidí. Propouští IBM i SAP

Internet a PC

Mluvčí Ericssonu v pondělí uvedl, že firma dospěla se švédskými odbory k dohodě o postupu při snižování počtu zaměstnanců. Dodal, že Ericsson chce pracovní místa rušit prostřednictvím programu pro dobrovolné odchody zaměstnanců z podniku.

Ericsson působí rovněž v České republice, v roce 2021 jeho česká pobočka ztrojnásobila obrat na 1,09 miliardy korun a zvýšila čistý zisk o třetinu na 15,3 milionu Kč. Důvodem růstu byla rozsáhlá zakázka pro společnost Cetin ze skupiny PPF Telco.

Philips, IBM, Microsoft a řada dalších

Masivně propouštět se rozhodly v uplynulých týdnech a měsících i další technologické podniky. Důvod uvádějí prakticky vždy stejný – zhoršené hospodářské vyhlídky.

Například nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips na konci ledna oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Přitom už loni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4000 lidí.

V lednu zase o masovém propouštění informovaly další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dá výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) hodlá propustit 3900 lidí.

Microsoft již dříve avizoval, že zruší 11 tisíc pracovních míst, majitel Googlu dokonce 12 tisíc. Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Meta, Twitter, HP a řada dalších.

Vyhlídky nejsou růžové. Propouštět bude i Spotify

Internet a PC

Reklama

Související články

Majitel Googlu propustí 12 tisíc lidí

Pár dní po tom, co softwarová společnost Microsoft oznámila, že propustí na 10 tisíc zaměstnanců, učinil podobný krok také další technologický gigant,...

Výběr článků

Načítám