Hlavní obsah

Doučování přes internet je stále populárnější

Novinky, mif
WASHINGTON

Student Max Bennings bojuje ve škole především s chemií, angličtinou a fyzikou. Problémy s výukou mu pomáhá řešit doučující učitel Binduem. Zvláštní na tom je, že spolu komunikují přes internet a Bindu sedí před počítačem v Indii. Max je jedním z více než 700 000 amerických školáků, kteří dostávají doučovací hodiny přes internet.

Foto: Profimedia.cz

Doučování přes internet je podle průzkumů stále populárnější.

Článek

Všechno, co dítě k doučování potřebuje, je počítač se širokopásmovým internetovým připojením a sluchátka s mikrofonem. Zajímavým doplňkem je elektronická tabule, na kterou žák i učitel píší digitální tužkou a mohou vše napsané sledovat na svých monitorech.

Asi nejznámější je doučovací služba TutorVista, která na trhu působí už od roku 2005. V současnosti už má údajně přes 10 000 předplatitelů. Většinou pocházejí z USA. Pomoci od svého indického učitele se ale přes internet dovolávají i školáci z Británie, Kanady, Turecka, Finska, Egypta a Německa. Z Indie pochází většina učitelů, hodně jich je ale i z Jižní Koreje, Číny, Thajska a Malajsie.

Za měsíc si učitel vydělá šest tisíc korun

"Všude na celém světě jsou vynikající učitelé - a my je chceme spojit se zdejšími školáky," říká John Stuppy, ředitel doučovacího institutu TutorVista. Jak zdůrazňuje, je 85 procent internetových učitelů absolventy vysokých škol, někteří prý mají i doktorský titul.

TutorVista dělala nábor na indických školách, v týmu jejích spolupracovníků ale nechybějí ani učitelé a učitelky v důchodu, kteří projevili zájem starat se o malé děti.

"Platíme jim dvojnásobek toho, co by dostali na nějaké indické škole," říká Stuppy, podle něhož vydělávají internetoví učitelé v průměru 400 dolarů měsíčně (zhruba 6 300 korun). Doučovací kurzy on-line začala už nabízet i firma Sylvan Learning, avšak s tím rozdílem, že všech 1 200 jejích učitelů pochází z USA, zdůrazňuje ředitelka Charlotte Dowdová.

Na internetovém doučování od její společnosti ale rodiče zrovna moc neušetří, jedna hodina je přijde pořád ještě na 50 dolarů. "Doučování on-line je nejrychleji se rozvíjející oblastí ve vzdělávací branži," vysvětluje profesor Kenneth Hartman z Drexelovy univerzity ve Filadelfii. Trvale vzrůstající trend doučování přes internet přisuzuje dnešním stále rostoucím nárokům na školáky.

A jak funguje doučování přes internet v ČR?

Obdoby doučování přes internet jsou patrné i u nás, i když fungují na zcela jiném principu. Příkladem může být projekt Doučování.cz, který vznikl transformací tehdejšího největšího studentského spolku lektorů v ČR.

Tato firma zajišťuje výuku všech běžně vyučovaných předmětů základních, středních a vysokých škol. Přestože výuka neprobíhá přímo přes počítač, ale u vás doma, celá komunikace s firmou pro všechny lokality je zprostředkována právě přes internet. Za 60 minut individuální výuky zaplatíme vždy po skončení hodiny sumu 120,- Kč.

Reklama

Související články

Jen pětina Čechů používá internet

V Česku stále používá internet méně lidí, než činí průměr Evropské unie. Zatímco v celé EU se internet stal běžnou součástí života zhruba pro polovinu lidí,...

Výběr článků

Načítám