Hlavní obsah

Dezinformace o zdraví mají na Facebooku miliardy zhlédnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menlo Park

Nejrůznější dezinformace týkající se zdraví nasbíraly na sociální síti Facebook za uplynulý rok 3,8 miliardy zhlédnutí, přičemž ohlas nebezpečných příspěvků vyvrcholil po vypuknutí pandemie covidu-19. Tvrdí to zpráva aktivistického sdružení Avaaz, o níž informuje zpravodajský web BBC. Autoři analýzy označují Facebook za „významnou hrozbu” pro veřejné zdraví, provozovatel platformy se hájí, že se šíření zdravotnických výmyslů snaží bránit.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Studie o jejich popularitě mapovala aktivity amerických, německých, britských, francouzských a italských facebookových stránek. Desítka nejpopulárnějších stránek považovaných za zdroje dezinformací měla údajně na kontě skoro čtyřnásobek zhlédnutí v porovnání s informacemi z oficiálních kanálů, jako je například Světová zdravotnická organizace.

Jako příklad obzvláště úspěšné dezinformace je uveden článek, který tvrdil, že zakladatel firmy Microsoft Bill Gates se podílel na očkovací kampani v Indii, která měla za následek ochrnutí statisíců dětí. Příspěvek údajně nasbíral 8,4 milionu zhlédnutí.

Tsunami dezinformací na internetu brání v boji proti covidu-19

Internet a PC

Facebook ve své reakci nezpochybnil konkrétní zjištění Avaazu, zpráva této iniciativy ale podle kalifornské společnosti "nereflektuje opatření, která jsme přijali". Šíření nepravdivých tvrzení ve většině případů není na stejnojmenné sociální síti zakázané, u příspěvků týkajících se pandemie ale platforma zavedla výjimku a na jaře začala dezinformace v závislosti na jejich "škodlivosti" mazat či omezovat jejich šíření. Tento měsíc oznámila, že během období od dubna do června zablokovala sedm milionů sdělení propagujících nepravdivá tvrzení o covidu-19.

"Sdílíme cíl Avaazu, kterým je potlačení dezinformací. Díky naší globální síti ověřovatelů informací jsme od dubna do června opatřili výstražným označením 98 milionů kusů dezinformací o covidu-19 a odstranili jsme sedm milionů kusů obsahu, který mohl bezprostředně způsobit újmu," uvádí Facebook. Firma také připomíná, že do svých služeb zakomponovala odkazy na weby různých zdravotnických orgánů.

Podle Avaazu ale dosavadní kroky nejsou dostačující. "Algoritmus Facebooku je významnou hrozbou pro veřejné zdraví," uvedl jeden z lídrů tohoto sdružení mapujícího dezinformace Fadi Quran. "Šéf Facebooku Mark Zuckerberg slíbil poskytování důvěryhodných informací během pandemie. Ale jeho algoritmus takovouto snahu sabotuje, protože mnohé z 2,7 miliardy uživatelů Facebooku vtahuje do sítí, které šíří zdravotnické dezinformace," dodal.

Dezinformace a hoaxy o koronaviru šíří sami uživatelé

Koronavirus

Na Facebooku se v poslední době mimo jiné šířila nepodložená tvrzení spojující nemoc covid-19 se zaváděním tzv. mobilních technologií páté generace, příspěvky o různých neprověřených lécích na nemoc z koronaviru i video, podle něhož nošení roušek škodí zdraví. BBC pak upozorňuje na stránku jisté Kate Shemiraniové, která se označuje za "přírodní sestru v toxickém světě" a chlubí se zdravotnickou kvalifikací, zatímco propaguje nepravdy o koronaviru a brojí proti vakcínám. Britský regulační orgán Nursing and Midwifery Council jí kvůli tomu v červenci pozastavil platnost registrace.

Tento týden se na její stránce s více než 60 000 sledujícími objevil příspěvek, podle něhož očkování proti dětské obrně ve skutečnosti tuto nemoc způsobuje a má na svědomí tisíce obětí. Facebook v reakci na dotaz BBC uvedl, že učinil kroky s cílem snížit viditelnost takovéhoto obsahu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám