Hlavní obsah

Přestaňte si vymýšlet hoaxy, boj s koronavirem jen ztěžujete, vzkázal šéf WHO

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozornil, že snahy vypořádat se s epidemií koronaviru maří konspirační teorie a provokatéři na internetových diskusních fórech. Nákaze novým typem koronaviru podlehlo 805 lidí, více než během epidemie SARS ze začátku tisíciletí.

Foto: Profimedia.cz

Ústředí WHO ve švýcarské Ženevě

Článek

Ghebreyesus si podle britské BBC postěžoval novinářům, že dezinformace „ztěžují práci zaměstnanců WHO“. Dodal, že aby se lidé mohli před nákazou ochránit, musejí mít přístup k přesným informacím. Dezinformace kolem nového typu koronaviru podle něho vyvolávají zmatky a šíří mezi veřejností strach.

„Ve WHO nebojujeme jen s virem, bojujeme také s internetovými trolly a konspiračními teoriemi,“ prohlásil šéf zdravotnické organizace.

Dezinformace a hoaxy o koronaviru se po internetu šíří jako lavina

Internet a PC

Odborník v ruské televizi: Virus stvořili Američané

BBC připomíná, že konspirační teorie týkající se koronaviru šíří například ruská nejsledovanější televizní stanice První kanál v hlavním zpravodajském pořadu Vremja. Její moderátor ho v jednom vydání spojoval s americkým prezidentem Donaldem Trumpem nebo v pořadu vystoupil odborník, který tvrdil, že virus byl vytvořen uměle a že za ním stojí americké zpravodajské služby nebo americké farmaceutické firmy.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Americká a britská bulvární média zase zveřejnila video, na němž mladá Číňanka jí netopýří maso. Články tvrdily, že záznam vznikl ve Wu-chanu, epicentru nákazy. Ve skutečnosti ale pocházel z tichomořského ostrova Palau a byl z roku 2016. V důsledku této dezinformace někteří účastníci internetových diskusí za příčinu rozšíření viru považovali čínské stravovací návyky.

Firma Facebook před několika dny informovala, že bude ze stejnojmenné sociální sítě odstraňovat dezinformace ohledně koronaviru. Týká se to různých „zaručených“ rad ohledně léčby nebo prevence nemoci, třeba takové, že proti ní pomáhá pít bělicí prostředky. Stejná opatření platí i pro Instagram. Twitter zase vyhledávací mechanismy nastavil tak, aby se na začátku stránky objevovaly informace pocházející z důvěryhodných zdrojů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám