Hlavní obsah

Čtyři bývalí manažeři společnosti Twitter žalují Muska kvůli odstupnému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Čtyři bývalí vysoce postavení manažeři americké internetové společnosti Twitter zažalovali miliardáře Elona Muska. Tvrdí, že jim dluží odstupné v celkové výši přes 128 milionů dolarů (zhruba tři miliardy Kč). Informovala o tom agentura Reuters. Musk předloni v říjnu firmu Twitter koupil za 44 miliard dolarů a následně ji přejmenoval na X.

Foto: Reuters

Miliardář Elon Musk

Článek

Bývalý výkonný ředitel Twitteru Parag Agrawal a tři jeho kolegové tvrdí, že Musk je po převzetí falešně obvinil z pochybení a donutil je opustit firmu. Následně jim podle žaloby odepřel odstupné, které jim bylo slíbeno dlouho před převzetím podniku.

„Musk neplní své závazky, myslí si, že pro něj pravidla neplatí, a využívá své bohatství a moc, aby se bezohledně vypořádal s každým, kdo s ním nesouhlasí,“ cituje server BBC ze žaloby.

Dramatické změny

Musk, který je mimo jiné výkonným ředitelem výrobce elektromobilů Tesla, provedl ve společnosti Twitter rozsáhlé změny.

Ty kromě přejmenování zahrnovaly rovněž propuštění většiny zaměstnanců; z původních 8000 jich zůstalo jen 1500. Někteří se rozhodli odejít také proto, že se jim nelíbilo, jaké novinky Musk na síti zavádí.

Za jeho působení se mimo jiné uvolnila pravidla pro psaní příspěvků, ale podle kritiků se tak otevřela cesta k nenávistným projevům nebo šíření nepravdivých informací.

Síť X je pod taktovkou Muska rok. Vyhlídky do budoucna nejsou růžové

Internet a PC

Síť se potýká s odchodem inzerentů, mnoho firem pozastavilo výdaje kvůli obavám z dopadů oslabeného moderování obsahu nebo kvůli nejistotě ohledně směřování společnosti pod Muskovým vedením.

Předloni v prosinci nechal Musk uživatele hlasovat, zda má zůstat v čele Twitteru. Pro jeho odchod se tehdy vyslovilo 57,5 procenta z více než 17 milionů hlasujících.

Miliardář následně uvedl, že odstoupí z funkce generálního ředitele, jakmile najde někoho dostatečně bláznivého, aby tuto práci vzal.

Počátkem loňského června se novou výkonnou ředitelkou stala Linda Yaccarinová, která do té doby působila jako manažerka v mediální společnosti NBCUniversal, kde měla na starosti reklamu.

Linda Yaccarinová (uprostřed)

Loni v lednu Twitter přestal samostatně existovat a sloučil se s nově vytvořenou Muskovou firmou X Corp. Vloni v létě se změnilo logo – dosavadního modrého ptáčka vystřídalo bílé X na černém pozadí – a síť se přejmenovala na X.

V pondělí Musk podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg přišel o post nejbohatšího člověka na světě, na kterém ho vystřídal zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos.

Hodnota Bezosova majetku podle žebříčku v pondělí dosahovala zhruba 200 miliard dolarů (asi 4,7 bilionu Kč), zatímco hodnota Muskova jmění činila kolem 198 miliard dolarů.

Bezos vystřídal Muska na pozici nejbohatšího člověka světa

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám