Hlavní obsah

Článek vytvořený umělou inteligencí odhalila půlka Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nedávného výzkumu provedeného Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy a agenturou Ipsos mají Češi opatrný postoj k technologickému pokroku v oblasti umělé inteligence. Studie se zaměřila především na její používání v médiích a ukázala, že asi polovina dotázaných dokázala správně identifikovat automaticky generovaný článek.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Loga OpenAI a ChatGPT.

Článek

Více než polovina dotázaných vidí jak pozitiva, tak negativa používání této technologie. Zbytek populace se k ní staví buď jako ke škodlivé, nebo jako k přínosné pro společnost.

Zároveň výzkum prokázal, že 48 % Čechů je znepokojeno vývojem umělé inteligence, zatímco asi čtvrtina lidí je nadšena i znepokojena současně.

Většina populace by nicméně podpořila výzvu, pod kterou se podepsala řada IT celebrit – například i americký podnikatel Elon Musk. Signatáři volali po půlročním pozastavení vývoje generativní umělé inteligence.

Umělá inteligence může přechytračit lidi a sebrat jim kontrolu. IT celebrity volají po zastavení vývoje

Internet a PC

Studie také ukázala, že se asi 40 % tuzemské populace setkává s umělou inteligencí alespoň jednou denně, nejčastěji při používání produktů spojených s lidským zdravím nebo při nakupování na internetu.

Většina populace však neví, že umělá inteligence může psát novinářské články v češtině a že toho již některá média využívají. Automatické generování zpráv používá u některých textů například Česká tisková kancelář (ČTK).

Obavy o práci

Respondenti, kteří se staví pozitivně k vývoji umělé inteligence, nejčastěji zdůrazňují její schopnost šetřit čas a být efektivnější než člověk. Na druhé straně lidé, kteří se k ní staví skepticky, se obávají úbytku pracovních míst, úpadku mezilidské komunikace a nevypočitatelných důsledků, které může její použití přinést.

Celkově se ukázalo, že mladší a vzdělanější populace věří prvkům umělé inteligence více než starší a méně vzdělaná populace.

Je však nutné zdůraznit, že dotázaní relativně často volili odpověď „nevím“ na otázky ohledně vlivu umělé inteligence na různé oblasti, například na žurnalistiku. Přibližně 32 % lidí odpovědělo, že nejsou schopni posoudit, zda přinese umělá inteligence pokrok v této oblasti.

Tento výsledek podle autorů průzkumu naznačuje, že stále existuje nedostatek informací o možnostech a dopadech používání umělé inteligence v různých oblastech lidské činnosti a že je třeba věnovat více pozornosti vzdělávání veřejnosti v této oblasti.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Anketa

Jste znepokojeni vývojem umělé inteligence?
Ano
63,7 %
Ne
30,7 %
Je mi to jedno
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5358 čtenářů.

Umělá inteligence porazila nejlepší fotografy. A nikdo si toho nevšiml

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám