Hlavní obsah

Čeští uživatelé si zaregistrovali 68 tisíc domén .eu s diakritikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za prvních 12 měsíců od spuštění registrací si tuzemští zájemci nechali zapsat přes 68 tisíc evropských domén .eu s diakritikou. Česku tak patří s 15 procenty ze všech registrací druhá příčka. Ve středu to oznámilo české zastoupení organizace EURid, které má správu domén .eu na starosti.

Foto: Profimedia.cz

Celkem 90 procent všech IDN domén pod .eu používá latinku s diakritickými znaménky.

Článek

Největší podíl na registracích měli uživatelé z Německa, kterým patří 46 procent domén, na třetím místě za Českem skončilo Polsko s podílem pět procent.

"Celkem 90 procent všech IDN domén pod .eu používá latinku s diakritickými znaménky, zbylých deset procent si téměř rovnoměrně rozdělila řecká abeceda a cyrilice. Nejčastěji se mezi znaky s diakritikou vyskytují ü, ä a ö, v případě českých domén je to í," uvedla oblastní manažerka EURid pro střední Evropu Regina Fuchsová.

Počet registrovaných evropských domén s diakritikou roste zhruba stejným tempem jako ostatní registrace .eu. Především držitelé z řad firem oceňují, že názvy s IDN jsou intuitivní a mohou dobře vystihnout zaměření webu v přirozeném jazyce. Česko po opakovaném odmítnutí uživateli domény .cz s diakritikou nezavedlo.

"Zabýváme se výrobou nábytku na míru a naše doménová jména skříně.eu a ložnice.eu tato kritéria plně splňují," uvedla jednatelka společnosti ANP Jaroslava Plachá, která má domény .eu s diakritikou registrované.

Doména .eu se řadí mezi deset největších internetových domén nejvyšší úrovně na světě. Od spuštění evropské domény v roce 2005 se zaregistrovalo přes tři milióny doménových jmen s touto koncovkou. EURid spolupracuje s více než 850 akreditovanými registrátory a poskytuje podporu v 23 oficiálních jazycích EU. EURid má centrálu v Bruselu a regionální pobočky v Praze, Pise a Stockholmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám