Hlavní obsah

Bývalý šéf Twitteru založil novou sociální síť. Nápadně se podobá Twitteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aplikace Bluesky vypadá vizuálně jako Twitter. Nápadně ji také připomíná svými funkcemi. Není se čemu divit, založil ji spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey. V současné době ale funguje na bázi exkluzivního přístupu, dostane se na ni jen ten, kdo obdrží pozvánku.

Foto: Profimedia.cz

Bluesky

Článek

Aplikace Bluesky spoluzakladatele a bývalého generálního ředitele Twitteru byla původně zamýšlena jako doplňkový projekt zaměřený na zlepšení uživatelské zkušenosti na Twitteru. Twitter její vývoj také financoval. Počátkem roku 2022 se změnila v samostatný projekt.

Samotné uživatelské rozhraní se Twitteru nápadně podobá. Neumožňuje ale soukromé zprávy a neexistují v něm hashtagy. Časová osa se nazývá „skyline“ a tweety jsou „skeety“.

Takto aplikace Bluesky vypadá.

První úkol nové šéfky Twitteru, musí se vypořádat s miliardovou žalobou

Internet a PC

Zatím jen v beta verzi

Zatím je Bluesky v beta verzi, která je přístupná pouze na základě pozvánky od někoho, kdo na síti již profil má a splňuje podmínku aktivity – sám přispívá vlastním obsahem. Bluesky tak v současnosti může být pro uživatele atraktivní právě kvůli exkluzivitě, která neumožňuje všem se na síť dostat. Na čekací listině je podle serveru Rolling Stones milion lidí.

Myšlenka decentralizované sociální sítě přišla už s aplikací Mastodon, jež je další alternativou Twitteru. Ta byla populární zejména minulý rok, když Elon Musk oznámil odkoupení Twitteru. Během šesti měsíců od převzetí společnosti provedl Musk řadu kontroverzních změn funkcí a zásad Twitteru, včetně odstranění modrých zaškrtávacích znamének u prominentních uživatelů.

Někteří vysoce postavení uživatelé, kteří nyní testují Bluesky, Muskovy kroky na Twitteru otevřeně kritizovali. Informoval o tom server CNN.

Vlastní Twitter chystá také matka Facebooku

Vlastní obdobu Twitteru chystá také společnost Meta Platforms, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram.

Mluvčí společnosti Meta již letos v březnu serveru CNN potvrdil, že se v rámci interní diskuse zabývají možností nové „decentralizované platformy, kde by lidé mohli sdílet textové zprávy“. Konkrétnější však tehdy být nechtěl.

„Věříme, že je zde příležitost pro oddělený prostor, kde tvůrci a veřejné osoby mohou sdílet aktuální informace o svých zájmech,“ uvedl tehdy mluvčí společnosti.

Podle všeho jsou ale práce na novince v plném proudu. Screenshoty připravované sítě kolují po různých sociálních sítích pod názvem Project 92, jak uvedl server GSM Arena. Právě tak se jmenuje i pracovní tým, který na konkurenci Twitteru pracuje a který má údajně vést šéf Instagramu Adam Mosseri.

Takto vypadá Project 92.

Díky tomu se potvrzují dřívější spekulace, že nová síť by měla být skutečně obdobou Twitteru. Na uniklých snímcích rozhraní na mobilních telefonech je patrný důraz na samotné zprávy, které se zobrazují v nikdy nekončícím feedu, můžete tedy podobně jako u Facebooku neustále posouvat obrazovku a dostávat přísun dalších a dalších zpráv.

Oproti současným sítím Facebook a Instagram má nová platforma svým konceptem připomínat spíše Reddit nebo Discord, kde lidé mohou tvořit nové servery a komunity s vlastními pravidly.

Decentralizovaná platforma by podle CNN mohla také umožnit třetím stranám vytvářet vlastní aplikace a nové funkce nad rámec toho, co do sítě zabuduje Meta.

Meta zvažuje spustit vlastní Twitter

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám