Hlavní obsah

Budu vypovídat před Kongresem, slibuje zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zakladatel a bývalý ředitel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried je ochoten 13. prosince vypovídat před výborem pro finanční služby americké Sněmovny reprezentantů. Napsal to v pátek na Twitteru. Regulační orgány se snaží objasnit jeho roli v bankrotu FTX, který otřásl celým odvětvím kryptoměn.

Foto: archiv burzy FTX

Sam Bankman-Fried

Článek

Předsedkyně sněmovního výboru Maxine Watersová agentuře Reuters ve čtvrtek řekla, že je připravena Bankmana-Frieda předvolat soudní obsílkou, pokud nebude souhlasit s tím, že se příští týden slyšení v Kongresu zúčastní dobrovolně. Řekla také, že se snaží najít nejvhodnější způsob, jak to udělat.

„Pořád nemám přístup k většině svých dat - k pracovním ani k osobním. Takže jsem limitován tím, co budu schopen říct, a nebudu tudíž tak nápomocen, jak bych chtěl,“ napsal Bankman-Fried. „Pokud si ale výbor pořád myslí, že to bude přínosné, jsem ochoten 13. prosince vypovídat,“ dodal.

Není ale jasné, zda se Bankman-Fried plánuje slyšení před sněmovním výborem zúčastnit osobně, nebo přes videohovor.

Z propadu digitálních aktiv a problémů kryptoburz profitují konkurzní právníci

Internet a PC

Watersová Bankmana-Frieda už v pondělí přes Twitter vyzvala, aby se slyšení zúčastnil. V sérii dalších tweetů pak napsala, že na základě více rozhovorů v médiích od pádu FTX „je nám jasné, že informace, které máte, k výpovědi postačují“.

Americká kryptoměnová burza FTX vyhlásila bankrot v listopadu. Přiměla ji k tomu krize likvidity, která klienty připravila minimálně o miliardu dolarů (asi 24 miliard Kč), uvedla agentura Reuters. Bankman-Fried připustil, že při řízení pochybil a že nedokázal pádu FTX zabránit. Odmítl ale, že chtěl někoho podvést.

Pád bitcoinu i dalších kryptoměn

Na pád FTX doplatil prakticky celý svět kryptoměn, příkladem budiž výrazný prodej bitcoinu, který následovaly i další virtuální mince. Ještě před pádem FTX se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 522 150 Kč, následně se však hodnota propadla až pod 400 000 korun, což byl nejhorší výsledek od konce roku 2020.

Například minulý týden v pondělí kurz činil pouze 376 440 Kč, aktuálně se bitcoin obchoduje za 394 920 Kč. Přesně před rokem přitom hodnota byla 1 072 320 Kč. Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna na světě připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

Kryptoměnová burza Bitfront během pár měsíců skončí

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám