Hlavní obsah

Budoucnost je v Instant Messagingu

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dobou elektronickou poštu částečně vytlačuje nová a ještě efektivnější forma komunikace nazývaná Instant Messaging (IM), která umožňuje komunikaci v reálném čase mezi právě připojenými uživateli internetu.

Foto: Břetislav Šťasta

Hrad Malenovice.

Článek

Hlavní výhodou oproti e-mailu je rychlost komunikace zajišťující téměř okamžitou zpětnou vazbu. Zároveň vždy vidíte, kdo z vašich přátel či kolegů je právě připojen k internetu.

Nejrozšířenějším prostředkem internetové komunikace založeným na instant messagingu je komunikační program ICQ (I Seek You), o jehož úspěchu svědčí i to, že izraelská společnosti Mirabilis, která ICQ vyvinula, byla v červnu 1998 koupena předním americkým poskytovatelem přístupu na internet, společností America Online (AOL), za 287 miliónů amerických dolarů.

Abyste mohli ICQ používat, je nutné si nejprve stáhnout samotný program a následně se  zaregistrovat. Okamžitě vám bude přiděleno jedinečné identifikační číslo (UIN), za pomoci kterého vás budou ostatní uživatelé moci najít a následně přidat do svého adresáře (contact listu).

ICQ má v současné době okolo 300 miliónů uživatelů a další neustále přibývají. Jeho používání je bezplatné a program je možné stáhnout z adresy www.icq.com. ICQ je přitom dostupné pro několik operačních systému včetně všech verzí Windows a MacOS. V poslední době se začíná ICQ objevovat i v kapesních počítačích Palm a dokonce i v nejnovějších mobilních telefonech s podporou Javy.

Dalšími programy pro IM jsou MSN Messenger či AOL Instant Messenger. Osobně však doporučuji komunikátor Miranda, který je založen na komunikačním protokolu ICQ a má velice přehledné uživatelské rozhraní. K tomuto programu je dále možné stáhnout i českou lokalizaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak psát správně e-maily?

Stejně jako v životě i na internetu platí určitá nepsaná pravidla, která by se měla při psaní elektronické pošty dodržovat. Usnadníte tak orientaci...

Výběr článků

Načítám