Hlavní obsah

Brazilský prezident chce zabránit sociálním sítím mazat příspěvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilský prezident Jair Bolsonaro vydal výnos, kterým chce ztížit mazání příspěvků a účtů ze strany provozovatelů sociálních sítí. Před smazáním příspěvku či účtu by provozovatelé měli uživateli řádně vysvětlit, proč chtějí k opatření přistoupit. Podle serveru BBC News ale není příliš jasné, jak bude nová norma v praxi fungovat.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro

Článek

Bolsonaro uvedl, že nový výnos přijal, aby ochránil svobodu slova. V uplynulých měsících sociální sítě, například Youtube či Facebook, smazaly řadu obsahů zveřejněných prezidentem či jeho příznivci. Často se jednalo o videa či jiné příspěvky, které obsahovaly neověřené informace o epidemii covidu-19. Nová pravidla se budou vztahovat jen na velké sociální sítě, které mají v Brazílii alespoň deset milionů uživatel.

Politická atmosféra je v Brazílii více dní napjatá. Na úterý, kdy se Brazílii slaví Den nezávislosti, sympatizanti prezidenta a krajněpravicové skupiny svolaly do hlavního města demonstrace před soudy, které Bolsonara vyšetřují, a parlamentem. Bolsonaro tvrdí, že ho přijde podpořit obrovský počet lidí.

Odpůrci Bolsonara říkají, že prezident skrze tato shromáždění podkopává demokratické instituce v zemi. Kritici Bolsonara se v úterý rovněž chystají vyjít do ulic.

První střety se v ulicích hlavního města odehrály již v pondělí večer místního času, uvedly mezinárodní agentury. Stovky příznivců stávajícího prezidenta prorazily policejní zátarasy a dostaly se na třídu Esplanada dos Ministérios, která vede k sídlům parlamentu a nejvyššího soudu. Situace se postupně uklidnila. V hlavním městě bude v úterý dohlížet na protesty na 5000 policistů.

Bolsonaro vyzval k puči proti „komunistické” ústavě, jeho příznivci se houfují

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám