Hlavní obsah

Bitcoin na novém rekordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bitcoin v pátek poprvé překonal hranici 70 000 USD (1,62 mil. Kč). K růstu podle analytiků mimo jiné přispívají bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF). Svou roli také hrají vyhlídky, že globální úrokové sazby klesnou, a obecně zlepšování makroekonomické situace.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší kryptoměna podle specializovaného serveru CoinDesk vystoupala až na 70 136,33 dolaru. Kolem 17:05 SEČ bitcoin odepisoval za uplynulých 24 hodin jedno procento na 66 796 dolarů.

V úterý kryptoměna poprvé posílila nad 69 000 dolarů. Posléze kvůli silným výprodejům na kryptoburzách oslabila až o deset procent, pod úroveň 60 000 dolarů.

Pád o 160 000 Kč a následný růst. Bitcoin se ustálil na 1,5 milionu

Internet a PC

Zaříkadlo jménem ETF

„Pohybovat se na starých maximech je, jak známo, ošemetné a bitcoin nemá tendenci přehradu protrhnout hned napoprvé,“ konstatoval Antoniho Trenčev z kryptoměnové společnosti Nexo. Dodal, že silný růst bitcoinu zpravidla doprovázejí velké výkyvy. „Rok 2024 bude plný náhlých a drtivých propadů o deset až dvacet procent,“ dodal.

V tuto chvíli nikdo nedokáže se stoprocentní jistotou říci, jakým směrem se bude kurz bitcoinu ubírat v následujících dnech a týdnech. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tedy potřeba dobře zvážit všechna rizika.

ETF na spotový bitcoin byly ve Spojených státech schváleny na začátku tohoto roku. Jejich spuštění otevřelo cestu k této kryptoměně novým velkým investorům. Ke konci dubna se navíc blíží takzvaný halving, tedy snížení odměny pro těžaře na polovinu. „V historii nastaly již tři halvingy, bitcoin měl po každém z nich tendenci vytvářet historické maximum do několika měsíců,“ uvedl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Čisté toky do deseti největších amerických bitcoinových ETF dosáhly minulý týden 2,2 miliardy dolarů. Více než dvě miliardy dolarů přitom skončily ve fondu iShares Bitcoin Trust společnosti BlackRock, vyplývá z údajů společnosti LSEG.

Roste také ethereum

Optimismus ohledně bitcoinu se přenesl i na další kryproměny, zejména na ethereum, které je z hlediska celkové tržní hodnoty na druhém místě za bitcoinem a od začátku roku si připsalo přes 60 procent.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Zájem o kryptoměny roste. Češi za ně v únoru utratili 400 milionů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám