Hlavní obsah

Bitcoin klesá zpátky ke 40 000 dolarům. Ethereum ztratilo také

Bitcoin zažil zkraje týdne výrazný vzestup, když se movitější Rusové snažili vyhnout sankcím uvaleným na jejich zemi kvůli okupaci Ukrajiny. Na konci týdne ale začal kurz opět padat, platí to přitom i v případě dalších kryptoměn. Vyplývá to z informací burzy CoinDesk.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Článek

Ruská invaze s kurzem bitcoinu pěkně zamávala. V minulém týdnu ještě analytici z CoinDesku poukazovali na to, že nejznámější kryptoměna na světě padá právě kvůli ruské agresi. V dobách nejistoty totiž investoři odprodávají pravidelně riziková aktiva. Na to reaguje kurz vždy citelným poklesem.

Ještě před vypuknutím války byl kurz 44 568 dolarů (1 036 560 Kč), minulý týden ve čtvrtek pak klesl až na 34 338 dolarů (798 580 Kč), což byl jeden z nejhorších výsledků v celém letošním roce.

Záchrana před sankcemi? Bitcoin kvůli válce výrazně posiluje

Internet a PC

Na přelomu minulého a tohoto týdne nicméně začal bitcoin citelně posilovat. V pondělí totiž největší kryptoměnová burza na světě Binance uvedla, že Rusy od jejich účtů s virtuálními mincemi neodřízne. To jinými slovy znamená, že bohatší jedinci se mohou uchránit před pádem rublu a sankcemi Západu právě prostřednictvím kryptoměn, jako jsou bitcoiny.

Kurz nejznámější kryptoměny po této zprávě vystřelil až na 44 837 dolarů (1 043 070 Kč), za takovou sumu se nabízela jedna virtuální mince ve středu. V druhé polovině týdne ale začal bitcoin opět ztrácet, v pátek před polednem tak byl kurz už jen 40 889 dolarů (951 230 Kč).

Podobný výrazný růst, způsobený zvýšeným zájmem Rusů, zaznamenaly i další kryptoměny. Například ethereum se přesně před týdnem obchodovalo za 2616 dolarů (60 890 Kč), během první poloviny týdne kurz vystřelil až na 3022 dolarů (70 340 Kč), v pátek dopoledne to ale bylo už jen za 2692 dolarů (62 660 Kč).

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty etherea za poslední týden

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruská agrese srazila svět kryptoměn na kolena

Ruská invaze na Ukrajinu zasáhla i svět kryptoměn. Nejznámější bitcoiny vykázaly ve čtvrtek nejhorší výsledek v letošním roce, dvouciferným tempem ztrácí...

Výběr článků

Načítám