Hlavní obsah

Zaměstnanci riskují

Novinky, Petr Blažek (welivesecurity.com)

Komerční článek – Používání vlastních mobilních zařízení v práci neprovázejí odpovídající bezpečnostní opatření.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Průzkum analytické agentury Gartner mezi zaměstnanci, kteří používají svá vlastní mobilní zařízení k pracovním účelům, ukázal, že tato praxe (známá pod zkratkou BYOD – Bring Your Own Device) představuje riziko pro informační bezpečnost.

Respondenti průzkumu používají své tablety a smartphony k pracovním účelům – tedy k přístupu k firemním datům a systémům –, v průměru hodinu denně. Jejich přístup k informační bezpečnosti je však laxní: například víc než dvě třetiny respondentů (73 procent) neinformují IT oddělení svého zaměstnavatele, když na svém mobilním zařízení zaznamenají bezpečnostní problém. Ani zaměstnavatelé na tom nejsou lépe: pouze 41 procent zaměstnavatelů podle průzkumu podmiňuje používání vlastních zařízení zaměstnanců k pracovním účelům podpisem dohody, která stanovuje přesná pravidla.

„Management organizací často podceňuje problémy, jaké může politika BYOD způsobit. Nejde přitom jen o hrozící bezpečnostní incidenty a ztrátu dat. Už jen samotný fakt, že organizace neřeší bezpečnostní hrozby, může znamenat porušení regulatorních nebo dokonce zákonných požadavků,“ varuje v této souvislosti Meike Escherich, analytička společnosti Gartner.

„Zaměstnanci čím dál častěji vyžadují, aby mohli v práci používat svá vlastní zařízení. Nemusí to znamenat zásadní bezpečností problém, pokud organizace má stanovenou bezpečnostní politiku a vyžaduje její dodržování,“ vysvětluje Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Minimálním požadavkem na zabezpečení mobilního zařízení je používání kvalitního bezpečnostního řešení. Například společnost ESET nabízí řešení ESET Mobile Security pro Android. Jedná se o důkladnou ochranu před mobilními hrozbami, jichž – zejména pro platformu Android – přibývá raketovým tempem. Řešení ESET Mobile Security je od května na trhu v nové verzi. Klíčovým vylepšením je ochrana telefonu před ztrátou a krádeží, což je jedno z největších rizik mobilního přístupu k firemním datům a systémům.

Související témata:

Výběr článků

Načítám