Hlavní obsah

Zákeřný Qbot masivně útočí na počítače. Jak se bránit?

Novinky, Miloslav Fišer

V posledních týdnech začal masivně útočit na počítače nezvaný návštěvník Qbot, který krade e-maily i hesla. Na kontě má již více než 100 000 obětí, a toto číslo ještě není zdaleka konečné. Výzkumníci z kyberbezpečnostní společnosti Check Point zveřejnili sadu doporučení, jak mohou lidé proti nebezpečnému viru bránit své počítače.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Qbot útočil již před lety, poprvé byl zachycen v roce 2008. Kyberzločinci jej však nyní vylepšili a udělali z něj multifunkční nástroj. Proto je jeho letošní verze daleko nebezpečnější než všechny předchozí.

Umí například krást informace – krade informace z infikovaných počítačů, včetně hesel, e-mailů, údajů o kreditních kartách atd. To nejhorší ale je, že instaluje vyděračské viry z rodiny ransomwarů. Ty zašifrují uložená data na PC a za jejich zpřístupnění požadují výkupné.

Nebezpečný virus má už 100 000 obětí, krade e-maily i hesla

Bezpečnost

„Náš výzkum ukazuje, že i starší malware lze oprášit a vylepšit novými funkcemi a udělat z něj znovu nebezpečnou hrozbu. Útočníci, kteří stojí za Qbotem, výrazně investují do vývoje, aby stvořili globální hrozbu pro organizace i jednotlivce,“ prohlásil Peter Kovalčík, bezpečnostní expert Check Pointu.

Nejvíce útoků (29 %) zatím směřovalo na USA, následují Indie, Izrael a Itálie. Není nicméně vyloučeno, že se s tímto nezvaným návštěvníkem potkají také čeští uživatelé, především tedy z řad firem a organizací. Bezpečnostní experti Check Pointu proto sestavili sérii doporučení, jak se před Qbotem a jemu podobnými viry bránit.

Zabezpečte svou e-mailovou komunikaci
Kyberzločinci pro útoky na organizace stále nejčastěji využívají e-maily. Phishingové zprávy se snaží ukrást přihlašovací údaje nebo oběť přimět ke kliknutí na škodlivý odkaz/soubor. Organizace musí vždy využívat řešení pro zabezpečení e-mailů, které automaticky zabrání podobným útokům.
Buďte obezřetní
Dávejte si pozor na e-maily, které obsahují neznámé přílohy nebo neobvyklé žádosti, i když se zdá, že pochází z důvěryhodných zdrojů. Před kliknutím na odkaz nebo přílohu vždy raději znovu ověřte, že je e-mail opravdu od známého odesílatele.
Vzdělávejte zaměstnance
Velmi důležité je průběžně vzdělávat zaměstnance a informovat je o nových hrozbách.
Dvakrát měř, jednou řež
Při zpracování bankovních převodů je potřeba si vše znovu ověřit a zavolat osobě nebo organizaci, která požádala o převod a je příjemcem financí.
Informujte obchodní partnery
Pokud ve vaší organizaci zjistíte narušení bezpečnosti, nezapomeňte také informovat všechny své obchodní partnery. Jakékoli prodlevy ve sdílení informací hrají ve prospěch útočníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám