Hlavní obsah

Více než třetina Čechů nezná kybernetická rizika

Praha

Na 37 procent Čechů nezná kybernetická rizika. Do internetového bankovnictví by se na veřejné Wi-Fi síti přihlásilo 40 procent lidí, mobilní telefony si ale většinou lidé chrání. Vítězí u nich biometrika, otiskem prstu je odemyká 40 procent a prostřednictvím PINu 19 procent dotazovaných. Vyplývá to z průzkumu, který poradenská firma EY uskutečnila mezi více než 500 respondenty s agenturou STEM/MARK.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Více o kybernetických rizicích vědí muži (70 procent) než ženy (56 procent). Na 80 procent respondentů se středoškolským a vysokoškolským vzděláním zná alespoň nějaká jako například phishing, hackerský útok, kyberšikanu nebo počítačové viry. Jejich existenci si neuvědomuje každý druhý Čech se základním vzděláním.

„Hlavním rizikem, které si řada lidí neuvědomuje, je možnost odposlechu. Provoz na Wi-Fi síti bez zabezpečení je snadno čitelný. Uživatel si sám musí hlídat, zda používá šifrované spojení. Pokud se někdo na veřejné bezdrátové síti přihlásí na službě s nešifrovaným spojením, získá útočník přístup ke všem účtům se stejnými přihlašovacími údaji," uvedl Petr Plecháček z EY.

Hackeři se ve velkém zaměřují na nezaměstnané

Bezpečnost

O tom, jestli má smysl používat antivirové aplikace v mobilním zařízení, se vedou dlouhé diskuse. Z průzkumu vyplynulo, že si je instaluje 58 procent uživatelů operačního systému Android a tři procenta uživatelů s operačním systémem iOS. Zařízení s iOS jsou mezi uživateli vnímána jako bezpečná a předpokládají, že nepotřebují ochranu antivirem. Zbývajících 39 procent respondentů tyto aplikace zcela nevyužívá.

„Běžné antivirové aplikace vyvolávají falešný pocit bezpečí. Lidé se spoléhají na jejich ochranu namísto použití selského rozumu. Tyto aplikace dokážou zastavit základní útoky kontrolou nainstalovaných aplikací a běžících služeb. Stejného zabezpečení se dá dosáhnout instalováním pouze ověřených aplikací z oficiálních zdrojů a dodržováním pravidel bezpečného procházení webu,” upozornil Plecháček.

Pět měsíců spal. Nyní útočí zákeřný trojský kůň v plné síle

Bezpečnost

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tak nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Reklama

Související články

Škodlivé kódy jdou především po heslech

V posledních týdnech se bez nadsázky roztrhl pytel se škodlivými kódy, jejichž cílem jsou uživatelská hesla. Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset...

Výběr článků

Načítám