Hlavní obsah

Yandex odvrátil největší DDoS útok v dějinách internetu

Moskva

Počítačové systémy ruské internetové společnosti Yandex se v srpnu pokusili napadnout hackeři a firma tvrdí, že se jí podařilo odvrátit „největší kybernetický útok v dějinách internetu“. Šlo o útok typu DDoS, informovala agentura Reuters.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Logo společnosti Yandex

Článek

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

V případě Yandexu byl ale útok ještě masivnější. „Našim odborníkům se podařilo odrazit rekordní útok téměř 22 milionů požadavků za sekundu (RPS). To je největší známý útok v historii internetu,“ uvedl Yandex.

DDoS útoků dramaticky přibylo, varují bezpečnostní experti

Bezpečnost

Útok podle Yandexu začal v srpnu a vyvrcholil na začátku září. Začátkem srpna zaznamenala firma 5,2 milionu RPS, na konci srpna už to bylo 10,9 milionu RPS a 5. září, kdy útok vrcholil, pak 21,8 milionu RPS.

Americká společnost Cloudflare, která se zabývá kybernetickou bezpečnostní a hojně ji využívají podniky a další organizace k obraně před útoky DDoS, v srpnu uvedla, že největší útok DDoS, o kterém ví, byl zaznamenán na začátkem letošního roku. Činil podle ní 17,2 milionu RPS.

Yandex mimo jiné provozuje stejnojmenný internetový vyhledávač a na trhu internetového vyhledávání má v Rusku dominantní postavení. I proto se mu také někdy přezdívá ruský Google. Kraluje také ruskému trhu s internetem, taxislužbou a rozvozem jídla. S akciemi firmy se obchoduje na burze v New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám