Hlavní obsah

DDoS útoků dramaticky přibylo, varují bezpečnostní experti

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kybernetických útoků typu DDoS (Distributed Denial of Service) v první polovině letošního roku dramaticky přibylo. Hackeři se zaměřují především na vzdělávací instituce, kde meziročně narostl počet nájezdů kyberzločinců o 350 procent. V globálním měřítku pak stoupl v prvním čtvrtletí letošního roku počet DDoS útoků o 80 procent. Ve středu o tom informovali experti z antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Vzhledem ke koronavirové pandemii se na jaře a v létě připojovalo k internetu daleko více lidí než obvykle. To vedlo k častějším hackerským útokům na počítačové sítě,“ podotkl Alexander Gutnikov, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky.

Útok DDoS má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Pět měsíců spal. Nyní útočí zákeřný trojský kůň v plné síle

Bezpečnost

„DDoS útoky ale nebyly jedinými kybernetickými hrozbami, kterým pedagogové a studenti letos na jaře čelili. Od ledna do června 2020 se 168 550 unikátních uživatelů Kaspersky setkalo s hrozbami, které byly zamaskované jako oblíbené výukové platformy/videokonferenční aplikace,“ podotkl bezpečnostní expert.

Podle něj šlo například o aplikace Moodle, Zoom, edX, Coursera, Google Meet, Google Classroom či Blackboard. „Učitelé byli také vystaveni rostoucímu počtu phishingových stránek a e-mailů, zneužívajících jména stejných platforem,“ doplnil Gutnikov.

„Vzdálená výuka se letos na jaře stala pro miliony žáků a studentů po celém světě naprostou nezbytností. Vzdělávací instituce přitom na tuto velkou změnu byly jen minimálně připravené. Narůstající obliba online vzdělávacích zdrojů spojená s nízkou připraveností školních systémů tak ze vzdělávacího sektoru udělala ideální cíl pro kybernetické útoky. Dá se očekávat, že i na podzim bude část výuky pokračovat v online prostředí, a proto by měly tyto organizace podniknout kroky k zabezpečení svých digitálních vzdělávacích prostředí,“ uzavřel bezpečnostní odborník.

Reklama

Související témata:

Související články

Škodlivé kódy jdou především po heslech

V posledních týdnech se bez nadsázky roztrhl pytel se škodlivými kódy, jejichž cílem jsou uživatelská hesla. Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset...

Výběr článků

Načítám