Hlavní obsah

Vyděračský virus ochromil systémy britského Guardianu

Londýn

Britský deník The Guardian oznámil, že od úterního večera čelí závažnému technologickému „incidentu“, který považuje za kybernetický útok. Zasáhl části technologické infrastruktury a některé služby mediální společnosti, ale neovlivnil publikování na internetu a tvorbu materiálů. Zaměstnanci listu musejí pracovat z domova.

Foto: https://www.theguardian.com/

Britský deník The Guardian

Článek

Zpravodajské organizace po celém světě jsou pravidelným terčem kybernetických útoků. Mediální společnost se domnívá, že se pravděpodobně jedná o takzvaný ransomwarový útok. Při nich hackeři získají přístup do počítačového systému pomocí programu, který zašifruje data, a za jejich odblokování požadují výkupné.

„Jak všichni vědí, v posledních 24 hodinách došlo k vážnému incidentu, který zasáhl naši IT síť a systémy. Domníváme se, že se jedná o ransomwarový útok, ale nadále zvažujeme všechny možnosti,“ uvedly šéfka mediální skupiny The Guardian Anna Batesonová a šéfredaktorka listu Katharine Vinerová.

Francouzskou nemocnici ochromili hackeři, zavřela pohotovost a ruší operace

Bezpečnost

„Pokračujeme v globálním publikování na našich webových stránkách a v aplikacích, a přestože jsou zasaženy některé naše interní systémy, jsme přesvědčeni, že zítra budeme moci publikovat v tisku,“ stojí v prohlášení.

Společnost pracuje na řešení incidentu, v průběhu dne bude informovat o vývoji. Zaměstnanci deníku mají po zbytek týdne pracovat z domova.

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Vyděračské viry připravily banky v USA o 1,2 miliardy dolarů

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám