Hlavní obsah

Virus Hiddad útočí s extrémní silou, varují bezpečnostní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický nárůst hrozeb trojského koně Hiddad, který útočí na zařízení s operačním systémem Android, hlásí bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset. Aktuálně je totiž tento nezvaný návštěvník zodpovědný téměř za polovinu všech zachycených hrozeb na tabletech a chytrých telefonech s touto platformou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hiddad terorizoval mobilní zařízení s Androidem již v loňském roce, kdy se pravidelně objevoval na předních příčkách žebříčku nejrozšířenějších škodlivých kódů. V lednu to však vypadalo, že se po něm slehla zem, nedostal se vůbec do první desítky monitorovaných hrozeb.

Opět na síle začal nabírat až v březnu, kdy se rovnou s podílem 9,59 % vyhoupl na třetí místo nejrozšířenějších hrozeb. V dubnu mu pak patřilo rovnou první místo, jeho podíl činil 26,54 %. To jinými slovy znamená, že tento nezvaný návštěvník stál za každou čtvrtou zachycenou hrozbou.

V uplynulém měsíci však množství útoků nabralo ještě na intenzitě, a tak stál Hiddad podle Esetu za 49,94 % virových útoků. Patrně není potřeba zdůrazňovat, že žádná jiná hrozba nebyla v květnu takto agresivní.

Česku hrozí útoky ransomwaru, varoval NÚKIB

Bezpečnost

V létě jsou útočníci aktivnější

Za zhruba dvojnásobným nárůstem může podle bezpečnostních expertů stát nadcházející období letních prázdnin, během kterého jsou kybernetičtí útočníci každoročně více aktivní. „Škodlivý kód Hiddad se v posledních měsících pravidelně střídá s adwarem Andreed v čele pravidelné statistiky. I u adwaru Andreed jsme přitom na začátku loňského léta pozorovali nárůst v počtu detekcí,“ poznamenal Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

„Nyní se zdá, že se tento scénář bude opakovat i u trojského koně Hiddad, který na sebe opakovaně upozorňuje v Česku tím, že ke svému šíření využívá falešné hry, které se nápadně podobají velmi populární online hře Minecraft,“ doplnil Jirkal.

Hiddad se skrýval ve falešných verzích her Block Sun Earth a Block Crazy Robo World. Tyto tituly připomínají Minecraft, kde hráči budují světy pomocí různých dílů a kostek.

Má více funkcí

Jeho hlavní funkcí je zobrazování reklam, ale může také získat přístup ke klíčovým bezpečnostním informacím obsaženým v operačním systému, což umožňuje útočníkovi získat citlivá uživatelská data.

Trojanizované aplikace jsou na první pohled normální a legitimní hry nebo různé nástroje, které mají ale za úkol šířit škodlivý kód. „Nejčastěji je jejich autoři nabízejí na různých internetových úložištích a warez fórech, kde uživatelé hledají bezplatné alternativy k jinak placeným hrám v oficiálních obchodech nebo na stránkách vývojářů,“ přiblížil Jirkal.

Bránit se proti tomuto škodlivému kódu mohou uživatelé tedy relativně snadno. Stačí nestahovat aplikace z neznámých a pochybných zdrojů. V případě, že se již nezvaný návštěvník zabydlel v tabletu či smartphonu, měla by si s ním poradit většina mobilních antivirových programů, a to včetně těch bezplatných.

Mareš, Železný i Musk. Podvody s celebritami se šíří jako lavina

Bezpečnost

Reklama

Související články

Kyberútoky cílí hlavně na zdravotnictví

Stačí kliknutí na zavirovanou přílohu, která se tváří jako objednávka nebo faktura. Program napadne síť, ukradne data nebo si řekne o vysokou částku za...

Zákeřný virus terorizuje počítače v Česku

Dramatický nástup má zákeřný virus Agent.QMG, který se prakticky z nuly vyhoupl v uplynulém měsíci ve virových statistikách na druhou příčku nejrozšířenějších...

Výběr článků

Načítám