Hlavní obsah

WeChat používá 40 000 Čechů. Vystavují se riziku, varoval NÚKIB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve čtvrtek varoval před čínskou mobilní aplikací WeChat. Podle úřadu aplikace sbírá velký objem uživatelských dat, která údajně mohou následně sloužit k přesně cíleným kybernetickým útokům.

Foto: Reuters File Photo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

WeChat je multifunkční aplikace vyvíjená čínskou společností Tencent, která je v domovské Číně známá pod názvem Weixin.

Primárně WeChat slouží jako sociální síť, která nabízí i řadu pokročilých funkcí, jako je instant messaging, hlasové zprávy, videohovory, sdílení fotek, objednání taxislužby, donášky jídla z restaurací či rezervace hotelu. Sloužit může dokonce i pro mobilní platby WeChat Pay.

Čínskému Tencentu hrozí rekordní pokuta kvůli platební službě WeChat

Internet a PC

Napojení na čínskou vládu

NÚKIB nicméně tvrdí, že podle „ověřených informací je úzce provázána s čínskou vládou a tamní komunistickou stranou“. WeChat tak představuje podle bezpečnostních expertů pro uživatele stejné riziko jako čínská aplikace TikTok od společnosti ByteDance, před kterou úřad varoval již letos v březnu.

„K vydání upozornění nás vedly nejen vlastní analýzy, ale i informace od tuzemských a zahraničních partnerů. Na rozdíl od TikToku je ale počet uživatelů u platformy WeChat výrazně nižší, a proto jsme přistoupili v tomto případě k upozornění, nikoli k vydání varování,“ vysvětlil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

Podle něj využívá WeChat v Česku zhruba 40 tisíc lidí. „Jde ale často o exponované osoby – jsou to například diplomaté, obchodníci, akademici nebo čínští disidenti. Jejich citlivá data získaná prostřednictvím WeChatu by tak mohla být v budoucnu zneužita například k vydírání,“ doplnili pracovníci úřadu.

1,3 miliardy uživatelů

V globálním měřítku je aplikace WeChat daleko populárnější, využívá ji přibližně 1,3 miliardy uživatelů. Nejvíce jich je samozřejmě v Číně.

Upozornění úřadu před hrozbou spojenou s aplikací WeChat neznamená, že by tento program lidé museli přestat používat. NÚKIB se tak pouze snaží tuzemské uživatele varovat před případnými riziky.

„Pokud potřebujete WeChat používat, doporučujeme, abyste měli aplikaci nainstalovanou na jiném zařízení, než které běžně používáte a na kterém máte své účty a data. Pokud to není možné, doporučujeme, abyste WeChat ve svém zařízení měli jen na nezbytně nutnou dobu a povolovali jste aplikaci jen oprávnění, která potřebuje pro své fungování,“ poradil Kintr.

NÚKIB není jediným bezpečnostním orgánem, který má z aplikace WeChat obavy. Čínský program byl už ze stejných důvodů zakázán v Indii a v některých státech USA. V Nizozemsku letos vyzvali státní zaměstnance, aby aplikaci nepoužívali. Na vládních zařízeních je WeChat zakázán také v Kanadě.

USA ruší seznam zakázaných obchodních transakcí s aplikacemi TikTok a WeChat

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám