Hlavní obsah

V USA byli obžalováni tři Íránci z kybernetických útoků a vydírání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy obžalovaly tři Íránce z kybernetických útoků na organizace v USA, Evropě, Izraeli i v Íránu. Za odblokování počítačů požadovali muži tisíce dolarů. Oznámilo to americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby bylo mezi napadenými pracovišti i pensylvánské centrum pro oběti domácího násilí, energetická společnost v Mississippi a obecní správa v jenom okrese v New Jersey.

V obžalobě se neuvádí, že Íránci pracovali na zakázku vlády v Teheránu, ale že patří k firmám vázaným na íránské revoluční gardy. Podle zdroje z amerického ministerstva spravedlnosti požadovali za odblokování počítačů stovky tisíc dolarů. Na úřady a vládní instituce útočili v období mezi říjnem 2020 a letošním srpnem.

Albánie obvinila Írán z hackerského útoku, tentokrát na policii

Bezpečnost

Stanice CNN uvádí, že pro USA jde o další příklad tolerance íránské vlády ke kriminalitě v kybernetickém prostoru. Tři obvinění, jmenovaní jako Mansúr Ahmadí, Ahmad Chatíb Akda a Amír Hosejn Níkáín Rávarí, žijí v Íránu. Šance, že by se mohli ocitnout ve vazbě v USA, je podle CNN malá, pokud nevycestují do země, s níž mají USA uzavřenou extradiční smlouvu.

Ministerstvo financí vyhlásilo sankce proti této trojici a proti dalším sedmi Íráncům. Obvinilo je ze spolupráce s íránskými technologickými firmami navázanými na revoluční gardy. Ministerstvo zahraničí za vydání trojice hackerů nabídlo odměnu deseti milionů dolarů (245 milionů korun).

Reklama

Související články

Estonsko odrazilo ruské kybernetické útoky

Estonsko odrazilo vlnu kybernetických útoků, které následovaly krátce poté, co se estonská vláda rozhodla odstranit sovětské památníky v oblasti, kde žije...

Výběr článků

Načítám