Hlavní obsah

Albánie obvinila Írán z hackerského útoku, tentokrát na policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Albánské ministerstvo vnitra v sobotu ohlásilo další kybernetický útok. Pochází podle něj ze stejného íránského zdroje jako předchozí červencový útok, kvůli němuž Tirana tento týden přerušila diplomatické vztahy s Íránem.

Foto: Libor Sojka, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle prohlášení ministerstva, o němž informovala agentura AP, byl zjištěn v sobotu večer útok na policejní vysílací systém. „Byl to podobný útok, jakému čelil v červenci (vládní portál) e-Albania,“ uvádí se v prohlášení úřadu. „Předběžné výsledky (vyšetřování) svědčí o tom, že za ním je stejný pachatel,“ oznámilo ministerstvo.

Úřady kvůli tomu dočasně odpojily všechny ostatní systémy včetně toho, který zaznamenává vstupy a výjezdy na hraničních přechodech. Místní média informovala o dlouhých frontách na přechodech na jihu země.

Albánie přerušila diplomatické vztahy s Íránem tento týden a dala jeho diplomatům 24 hodin na odjezd ze země. AP píše, že je to první známý případ přerušení diplomatických styků kvůli kybernetickému napadení.

Až 15 000 nájezdů denně. Na české e-maily útočí nejčastěji hackeři z Íránu a Bulharska

Bezpečnost

Nový útok v sobotu potvrdil premiér Edi Rama a oznámil, že Albánie jedná se spojenci o koordinované obraně. Jeho vláda obvinila Írán z útoku, který 15. července přinutil vládu uzavřít webové stránky mnoha institucí. O tom, že byl za červencovou akcí Írán, jsou přesvědčeny také USA a Británie. Írán tvrdí, že jde o nepodložené tvrzení, a rozhodnutí o přerušení diplomatických styků odsoudil.

Po červencovém napadení Albánii pomáhal s vyšetřováním americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i experti z Microsoftu. Tato firma ve čtvrtek oznámila, že si je „poměrně jistá“, že hackeři patřili ke skupině napojené na íránské ministerstvo vnitra.

USA v pátek uvalily na Írán za útok v Albánii, který odsoudila i Severoatlantická aliance a Evropská unie, další sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám