Hlavní obsah

V bezpečí nejsou ani majitelé počítačů od Applu. Přibylo detekcí viru, který špehuje uživatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé počítačů od Applu, které jsou vybaveny operačním systémem macOS, nečelí kybernetickým hrozbám tak často jako uživatelé strojů s Windows. Patrně i kvůli tomu se někdy mylně domnívají, že se jich škodlivé kódy nijak netýkají. To ale není vůbec pravda, jak dokládají nejnovější statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: archiv výrobce

Ilustrační foto

Článek

Podle statistik Esetu v uplynulém měsíci vzrostl na platformě macOS počet detekcí škodlivého kódu Proxy.Agent, který sleduje chování a internetovou komunikaci uživatelů, na více než pětinu (22 %).

Navzdory tomu existuje hrozba, se kterou se mohli majitelé strojů od Applu setkávat ještě častěji. Jde o adware Pirrit, který je pro tuzemské uživatele rizikem dlouhodobě. „Adware Pirrit je typickým zástupcem kódů, které zobrazují agresivní reklamu – projevuje se množstvím vyskakujících reklamních oken, které nejdou zavřít, zvýrazněním některých slov při surfování, vkládáním odkazů do webového obsahu a negativním dopadem na výkon zařízení,“ prohlásil Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

„I když adware není stejně závažným škodlivým kódem jako infostealery nebo ransomware, i tak představuje riziko, které by uživatelé neměli opomíjet. Tím, že často funguje jako prodloužená ruka útočníků ve vašem zařízení, může sám stahovat do zařízení aplikace, doplňky do prohlížeče nebo další malware, aniž byste nad tím měli kontrolu,“ varoval Kropáč.

Zákeřný virus terorizuje počítače v Česku

Bezpečnost

Šíření podvodných reklamních nabídek

Ten navíc zdůraznil, že útočníci mohou adware využívat k šíření celé řady podvodných reklamních nabídek. „Příprava podvodné komunikace je pak často doplněna používáním legitimních nástrojů online marketingu a pro uživatele je pak o to těžší se adwaru vyhnout a nestáhnout ho do svých zařízení,“ doplnil bezpečnostní expert.

Vrásky na čele dělá bezpečnostním expertům také druhá hrozba – trojan Proxy.Agent. „Úkolem tohoto škodlivého kódu je sledovat odchozí webovou komunikaci a aktivitu uživatele na internetu – jaká vyhledává slova nebo jaké navštěvuje stránky. Funguje jako lokální webový proxy server, přes který probíhá komunikace internetového prohlížeče Safari nebo Firefox,“ vysvětlil Kropáč.

„I když se to nemusí na první pohled zdát, tyto informace o uživatelích jsou stejně hodnotné jako například hesla a přihlašovací údaje. Útočníkům slouží k poskládání celkového obrázku o uživatelích a o jejich chování. Získané informace mohou pak využívat k úpravě příchozí webové komunikace, například tak, že změní výsledky vyhledávání ve vyhledávači. Jednoduše upřednostní svůj obsah nebo přesměrují uživatele na preferovanou webovou stránku, například do nějakého e-shopu,“ doplnil bezpečnostní expert.

Další zachycené hrozby už neměly tak výrazný podíl jako adware Pirrit a Proxy.Agent. Jen tyto dva škodlivé kódy dohromady totiž stojí téměř za polovinou všech detekcí. V tabulce níže naleznete seznam hrozeb, se kterými se mohli uživatelé strojů s logem nakousnutého jablka setkat v uplynulém měsíci nejčastěji.

TOP 5 kybernetické hrozby v ČR pro macOS – duben 2023:
1.OSX/Adware.Pirrit (26 %)
2.OSX/TrojanProxy.Agent (22 %)
3.OSX/Adware.Bundlore (9 %)
4.OSX/TrojanDownloader.Adload (4 %)
5.OSX/Adware.Pirrit_AGen (2 %)

10 nejčastějších hrozeb, které cílí na zařízení s Androidem

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry pro iOS

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám