Hlavní obsah

Situace v českém kyberprostoru se zklidnila, hlásí NÚKIB

Po březnovém vzestupu kybernetických incidentů v České republice se jejich počet v dubnu podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vrátil zpět na průměrnou úroveň. Úřad zaznamenal celkem 14 incidentů, z nichž žádný nebyl označen jako velmi závažný.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Připomeňme, že březen byl rekordním měsícem s 28 evidovanými incidenty. Dubnový pokles na poloviční hodnotu je tedy velmi výrazný. Tuto informaci zveřejnil NÚKIB na svém webovém portálu.

Podle úřadu byly dominujícími případy v dubnu opět ty, které ovlivnily dostupnost služeb. Tentokrát se však jednalo pouze o DDoS útoky (Distributed Denial of Service), ale také o technické chyby.

Kybernetičtí nájezdníci sestřelili web pražské integrované dopravy

Bezpečnost

Útok typu DDoS má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech klidně i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Tento typ útoku patří mezi nejčastěji používané v rámci kybernetické války, která probíhá souběžně s konfliktem na Ukrajině.

Phishingové útoky proti vládním cílům

V dubnu pokračoval také trend intenzivních phishingových kampaní proti strategickým vládním cílům v zemích NATO, a to včetně České republiky. „Tento trend byl spuštěn ruskou agresí na Ukrajině, která zvýšila zájem státních aktérů o strategické informace svých protivníků. V posledním roce se tak v zemích NATO zrychlilo nejen tempo ruských kyberšpionážních útoků, ale také čínských,“ stojí ve zprávě kybernetického úřadu.

Stejně jako v předchozích měsících ani v dubnu neměla většina kybernetických incidentů vážné důsledky, které by výrazně narušily činnost postižených organizací. NÚKIB je považuje za méně významné.

Takhle důvěřivce oberou! Banky bijí na poplach před novými triky kyberšmejdů

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám