Hlavní obsah

Únik dat vyjde podniky bezmála na 100 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik stojí firemní únik dat? Odpověď na tuto otázku přinesla studie společností IBM Security a Ponemon Institute. V průměru vyjde oběti únik na 4,45 milionu dolarů, tedy v přepočtu na 99,6 milionu korun. V rámci studie byli osloveni IT specialisté z více než pěti stovek společností napříč celým světem.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Úniky dat se tak letos firmám prodražily, ještě v loňském roce totiž náklady s nimi spojené činily v průměru pouze 4,35 milionu dolarů (97,37 milionu Kč). V naší měně je to tedy letos o více než dva miliony korun více.

Pokud se podíváme dále do minulosti, vidíme, že od roku 2020 došlo k významnému nárůstu, o 15,3 %, neboť v tomto roce činily průměrné náklady na únik dat jen 3,86 milionu dolarů (86,38 milionu Kč).

Kyberkriminalita vyjde německou ekonomiku na biliony

Bezpečnost

Zkušenosti brněnské společnosti Safetica, která se na ochranu firemních dat před zneužitím specializuje, ukazují, že ve většině případů za únikem dat stojí samotní zaměstnanci. „Naše zkušenost říká, že za únikem citlivých dat bývají chyby nebo také úmysl zaměstnanců. Někdy je to ledabylost a neopatrnost, která může způsobit, že někdo si zkopíruje data z firemního počítače, která se pak dostanou tam, kam by neměla,“ prohlásil ředitel společnosti Safetica Richard Brulík.

„V horším případě jsou cíleně odcizena. Výjimkou nejsou ani ty situace, kdy je interní zaměstnanec zneužije pro vlastní účely, třeba k založení vlastní firmy, nebo se je snaží nabídnout konkurenci,“ doplnil Brulík.

Suverénně nejčastěji dochází k únikům v USA. Jaké další země se dostaly na přední místa žebříčku, se můžete podívat v tabulce níže.

Země s největším počtem datových úniků
1.USA
2.Blízký východ
3.Kanada
4.Německo
5.Japonsko

Nejčastěji zdravotnictví

Průzkum zahrnoval 553 firem a organizací z různých sektorů, které byly postiženy úniky dat mezi březnem 2022 a březnem 2023. Tyto společnosti pocházely ze 16 různých zemí a reprezentovaly 17 odlišných průmyslových odvětví.

Pohled na škody způsobené únikem dat v jednotlivých odvětvích odhaluje, že nejvíce zasaženým a z hlediska nákladů nejdražším odvětvím je zdravotnictví. Toto odvětví již 13 let vede žebříček s průměrnými škodami ve výši 10,93 milionu dolarů (244,52 milionu Kč), přičemž od roku 2020 došlo k nárůstu škod o 53,3 %.

Sektor financí se umisťuje na druhé místo s polovičními škodami ve výši 5,93 milionu dolarů (132,66 milionu Kč). Farmaceutický průmysl, energetika a výrobní průmysl se pak drží pod hranicí 5 milionů dolarů (111,86 milionu Kč) v průměrných nákladech za škody způsobené únikem dat.

Zajímavým zjištěním je, že pouze jedna třetina všech úniků dat byla identifikována přímo v rámci firem. Ostatních 67 % případů bylo odhaleno buď třetími stranami, nebo dokonce samotnými útočníky. Zkušenosti brněnské společnosti Safetica, která se specializuje na ochranu firemních dat před neoprávněným zneužitím, naznačují, že ve většině případů stojí za únikem dat zaměstnanci těchto firem.

Datovými úniky nejvíce ohrožená odvětví
1.Zdravotnictví
2.Finance
3.Farmaceutický průmysl
4.Energetika
5.Průmysl

Vishing, smishing a phishing. Podvodů přibylo, varují bezpečnostní experti

Bezpečnost

Reklama

Související články

Británie obvinila Rusko z hackerských útoků

Ruská tajná služba FSB se pokouší zasahovat do britské politiky kybernetickými útoky na přístroje politiků, novinářů a nevládních organizací. Podle agentury...

Výběr článků

Načítám