Hlavní obsah

Británie obvinila Rusko z hackerských útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruská tajná služba FSB se pokouší zasahovat do britské politiky kybernetickými útoky na přístroje politiků, novinářů a nevládních organizací. Podle agentury Reuters to uvedlo britské ministerstvo zahraničí, které si kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance a na dvě osoby uvalilo sankce.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Skupinu, která pracovala jménem FSB, Británie obvinila z provádění stovek vysoce cílených hackerských útoků na politiky, státní zaměstnance, pracovníky think-tanků, novináře, akademiky a další osoby z veřejného života. Ty se zaměřovaly především na soukromé e-maily jednotlivců po rozsáhlém průzkumu a vytvoření falešných účtů vydávajících se za jejich důvěryhodné kontakty.

Poslanci si už dříve stěžovali na to, že se stali terčem útoků hackerů. Labourista Ben Bradshaw v roce 2019 uvedl, že se domnívá, že byl cílem vměšování ze strany Ruska. Ruská vláda byla v roce 2017 rovněž podezřívána, že stojí za kybernetickým útokem na parlament, při němž došlo k narušení desítek e-mailových účtů patřících poslancům a členům Sněmovny lordů.

200 útoků na každého uživatele. Hackeři jsou od začátku války aktivnější i v Česku

Bezpečnost

Nyní se však jedná o nejsilnější potvrzení ze strany vlády, která se domnívá, že se Rusko v současné době snaží zasahovat do demokratických procesů ve Spojeném království, podotkl list The Guardian.

Rusko opakovaně popřelo tvrzení, že se na těchto aktivitách podílí.

Ministr zahraničí David Cameron uvedl, že jednání skupiny je „zcela nepřijatelné“. „Navzdory svému opakovanému úsilí selhali. Budeme i nadále spolupracovat s našimi spojenci, abychom odhalili ruské tajné kybernetické aktivity a pohnali Rusko k odpovědnosti za jeho činy,“ uvedl ministr.

„Některé útoky sice vedly k úniku dokumentů, ale pokusy o zasahování do politiky a demokracie ve Spojeném království byly neúspěšné,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. Premiér Rishi Sunak novinářům řekl, že důvěřuje ochranným mechanismům a je si jist, že on sám hackerským útokem postižen nebyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám