Hlavní obsah

Infekce stalkerwarem narostly o 600 %, bijí na poplach experti

Riziko, že se uživatelé mobilních zařízení setkají se stalkerwarem, dramaticky roste. Množství odhalených infekcí v České republice vzrostlo o 600 %. Celosvětově je to přitom pouze 289 %, varovali bezpečnostní experti. Vyplývá to ze statistik oddělení Avast Threat Labs ve společnosti Gen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stalkerware označují bezpečnostní experti často za škodlivý kód, přestože jde spíše o zneužití technologií. Nejčastěji takovéto aplikace používají současní nebo bývalí partneři a jiné blízké osoby k tajnému sledování a špehování oběti.

Stalkerware totiž může být nainstalován na zařízení bez vědomí uživatele a následně provozován v režimu, který není viditelný. Ačkoli si takovým jednáním lidé zahrávají se zákonem, není to pro ně překážkou, jak dokládají i nejnovější data. „Zaznamenaný nárůst stalkerwaru je opravdu znepokojující,“ prohlásil analytik hrozeb v Genu Jakub Vávra.

Viry kradoucí hesla terorizují české uživatele

Bezpečnost

„Stalkerware lidem často tajně instalují do telefonu jejich násilničtí manželé, bývalí partneři, špatní přátelé nebo znepokojení rodiče a obětem může způsobit závažné fyzické i psychologické újmy. Nejde jen o krádež osobních dat, ale také o praktické dopady na jejich bezpečí,“ konstatoval Vávra.

Během posledních tří let objevili výzkumníci z Avast Threat Labs širokou škálu mobilních aplikací, které slouží k nedobrovolnému sledování lidí. V rámci odstraňování těchto nebezpečných aplikací spolupracovali s obchody s aplikacemi, jako je například Google Play.

Nejčastější obětí jsou děti

Nedávná analýza ukázala, že jedním z nejrozšířenějších forem stalkerwaru jsou rodičovské aplikace, které lidé zneužívají ke sledování hovorů, SMS zpráv, aktivity na internetu a sociálních sítích, nahrávání audia a videa, pořizování fotografií nebo snímků obrazovky a také k zjištění aktuální polohy.

Další častou formou stalkerwaru jsou aplikace, které se vydávají za lokátory ztracených nebo ukradených zařízení. Tyto aplikace se po instalaci buď zcela schovají, nebo se vydávají za jiné aplikace – například poznámky, aby je nic netušící uživatel nedokázal odhalit. Útočník může následně tyto aplikace na dálku ovládat a uživatele bez jeho vědomí špehovat.

„Programy Avast detekují a blokují stalkerware kombinací automatizace a lidského zásahu, aby zajistily optimální úroveň ochrany před novými a vyvíjejícími se hrozbami. Budeme dál dělat vše, co je v našich silách, abychom ochránili fyzickou i online svobodu uživatelů před tímto rostoucím problémem,“ doplnil Vávra.

Jak poznat, že máte na zařízení stalkerware?

  • Zařízení se začalo zničehonic zpomalovat, dochází častěji k zamrzání a pádům aplikací, což indikuje zhoršení jeho výkonu.
  • Nastavení telefonu se změnilo bez vašeho vědomí. Pokud jste si všimli nové domovské stránky v prohlížeči, nových ikon na ploše, jiného výchozího vyhledávače nebo jiných změn, které jste nevytvořili, stalkerware by mohl být příčinou.
  • Dostáváte podezřelá oznámení, jako jsou vyskakovací okna a chybové hlášky z aplikací, které dříve fungovaly bez problémů.
  • Na výpisu účtu za telefon vidíte nevysvětlitelné hovory, které jste neuskutečnili.
  • V minulosti mohl útočník mít přístup k vašemu zařízení.
  • Útočník ví, co děláte, s kým se bavíte a kde se nacházíte.

Anketa

Už jste se setkali se stalkerwarem?
Ano, bohužel osobně.
6,1 %
Já ne, ale známý(á) ano.
4,1 %
Ne, zatím ne.
89,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11267 čtenářů.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám