Hlavní obsah

Podvodníci se nevzdávají. Důvěřivce se snaží oškubat přes falešné články

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poklidnými vodami českého internetu kolují nové verze podvodných článků, které zneužívají vzhled a logo zpravodajského serveru Novinky.cz. Snaží se tak vzbudit u lidí pocit důvěry, načež jim naservírují „zaručené investiční rady“. Cíl těchto podvodníků je vždy stejný, připravit důvěřivce o peníze.

Foto: Novinky

Ukázka podvodných webových stránek, které imitují vzhled Novinek.

Článek

V jednom z nejnovějších podvodných článků se snaží nalákat na zprávu o tom, že Česká národní banka žaluje Jakuba Železného kvůli tomu, že přišel na způsob, jak snadno obejít systém a vydělat hromadu peněz.

Prostřednictvím speciální aplikace měl dokázat přímo v Show Jana Krause investovat 5900 Kč tak, že se během pár minut zvýšil zůstatek na 6715 Kč. Denně se má tímto způsobem dát vydělat až 2200 dolarů, tedy více než 46 tisíc korun.

Jde o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku přimět uživatele ke sdělení důvěrných informací.

Vishing i smishing. Sociální inženýrství je na vzestupu, bijí na poplach experti

Bezpečnost

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze.

Na první pohled nevinná registrace

Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Před tzv. vishingem opakovaně varovala i policie. Novinky.cz nemají s žádnou ze zmiňovaných phishingových kampaní nic společného.

Uživatelé by neměli v žádném případě své osobní informace do registračního formuláře vyplňovat. Pokud tak učiní, měli by se vyvarovat následné komunikace se správcem platformy a odesílání jakýchkoli finančních prostředků.

Podvodných článků je na síti pochopitelně ještě daleko více. Kryptoměny, snadné výdělky či zázračné léky – na to všechno počítačoví piráti lákají.

Foto: Novinky

Podvodníci lákají na zázračné zbohatnutí.

Některé podvodné stránky jsou zkopírovány tak zdařile, že si na první pohled nemusejí ani zkušenější uživatelé všimnout, že se jedná o podvod. Až po podrobnějším prozkoumání si lidé všimnou, že nefungují odkazy na jednotlivé rubriky a související články.

Je tedy zřejmé, že jde o jednoúčelově vytvořenou stránku, která má za úkol důvěřivce navnadit – a právě značka Novinek má přispět k tomu, aby zpráva působila důvěryhodně.

V galerii níže naleznete ukázky dalších podvodných článků, které se v posledních týdnech objevily na síti. Některé jsou zdařilejší, jiné nemají kromě loga se serverem Novinky.cz nic společného. Nejčastěji se podvodné články šíří jako reklama na sociálních sítích.

Co je phishing a vishing?

Internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak napálit důvěřivce. Často k tomu využívají phishing – rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky.

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

V posledních letech se rozšiřuje také vishing, což je obdoba phishingu. Místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů.

Podvodníci se v tomto případě příjemcům hovorů představují jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Kliknutí, které se nevyplácí. Takto se v počítači zabydlí malware

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám