Hlavní obsah

Situace se uklidňuje, počet DDoS útoků se vrátil do stavu před lockdownem

Novinky, huj

Zkraje minulého roku – tedy v době, kdy celý svět začínal řešit pandemii koronaviru – dramaticky přibylo DDoS útoků. Data za první čtvrtletí letošního roku však ukazují, že se situace uklidňuje. Počet kybernetických nájezdů se vrátil do doby před lockdownem. Vyplývá to z dat antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

DDoS je zkratka anglického Distributed Denial of Service (česky odmítnutí služby). Jde o techniku kybernetického útoku, při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne takový nápor a přestane obsluhovat uživatele.

V praxi pak takto napadená stránka pro uživatele vypadá, jako by byla zcela nefunkční nebo je její načítání neobvykle pomalé. Při DDoS útocích se tedy počítačoví piráti nesnaží ze serveru odcizit žádná počítačová data, ale pouze jej znefunkčnit.

Vysoké kurzy lákají i podvodníky, 167 falešných aplikací sloužilo k obchodování s kryptoměnami

Bezpečnost

Takových útoků bylo zkraje loňského roku nezvykle hodně, aktuálně však bezpečnostní experti hlásí pokles. Údaje ze systému Kaspersky DDoS Prevention ukazují, že počet DDoS útoků v prvním čtvrtletí 2021 ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 klesl o 29 %.

DDoS útoků však bylo stále více než na konci loňského roku, v porovnání se čtvrtým čtvrtletím 2020 vzrostl počet kybernetických nájezdů o 47 %. „Tento nárůst však zapříčinila neobvyklá lednová špička, kdy se odehrálo 43 % všech útoků za první kvartál, zatímco další dva měsíce zůstaly poměrně klidné,“ prohlásil Alexej Kiselev, manažer obchodního rozvoje v týmu Kaspersky DDoS Protection.

Práce z domova

„Na začátku roku 2021 ještě mnoho lidí pracovalo na dálku a trávilo svůj volný čas doma. Kyberzločinci proto prováděli DDoS útoky na cíle, které byly z hlediska uživatelů nejpotřebnější, například na poskytovatele telekomunikačních služeb, aby narušili internetové připojení jejich klientů, nebo na weby s on-line hrami. Statistiky však ukazují, že i přes přetrvávající zájem o tyto cíle se celková situace v oblasti DDoS útoků stabilizuje,“ konstatoval Kiselev.

Ten připomněl, že loňské zavádění lockdownů aktivizovalo útočníky. „Kvůli náhlému přechodu na práci z domu se cílem DDoS útoků staly firemní VPN brány a webové zdroje, například e-mailové servery nebo firemní znalostní databáze, které byly dříve dostupné pouze uvnitř organizace. Většina firem proto během roku implementovala lepší ochranu ohrožených částí svojí IT infrastruktury. Díky tomu nebyly útoky na tyto webové prostředky už tak účinné a počet DDoS útoků klesl. V únoru a březnu 2021 se tedy počet útoků vrátil zpět na úroveň před lockdownem,“ podotkl bezpečnostní expert.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Hackeři útočí stále častěji. Na PC i mobily

Dramatický nárůst kybernetických útoků v letošním roce hlásí bezpečnostní experti. Hackeři se přitom nezaměřují pouze na počítače, ale stále častěji také na...

Výběr článků

Načítám