Hlavní obsah

Vysoké kurzy lákají i podvodníky, 167 falešných aplikací sloužilo k obchodování s kryptoměnami

Novinky, bri

Kryptoměny – v čele s nejpopulárnějším bitcoinem – se těší v posledních měsících nebývalému zájmu ze strany investorů. Stejně tak ale lákají nejrůznější podvodníky, kteří se snaží z kapes důvěřivých jedinců vytáhnout peníze. Antivirová společnost Sophos například nyní odhalila 167 falešných aplikací pro Android a iOS, které sloužily k obchodování s kryptoměnami a akciemi.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Všechny podvodné aplikace měly jedno podobné – vydávaly se za populární programy známých burz, aby vzbudily u uživatelů co největší důvěru. Jejich úkolem ale byly ve skutečnosti krádeže finančních prostředků.

Toto odhalení ukazuje, jak útočníci pracují. „K distribuci falešných aplikací nic netušícím uživatelům používali techniky sociálního inženýrství, falešné webové stránky včetně falešné stránky pro stahování aplikací z obchodu iOS App Store a webové stránky na testování aplikací pro iOS,“ uvedli bezpečnostní experti Sophosu s tím, že hrozba se týkala také majitelů přístrojů s Androidem.

KryptoCibule útočí ve velkém v Česku a na Slovensku, varovali bezpečnostní experti

Bezpečnost

Vzhledem k tomu, že se podvodné aplikace pro obchodování s kryptoměnami šířily především prostřednictvím neoficiálních stránek pro stahování programů, není příliš reálné, že by mohli proti nim bezpečnostní experti nějak zakročit.

Uživatelé by měli být tedy velmi opatrní, co do svých telefonů a tabletů instalují – v ideálním případě programy stahovat výhradně z ověřených zdrojů.

Miliardový byznys

Není překvapivé, že se kyberzločinci zaměřují právě na investory do kryptoměn, poptávka po nich totiž v posledních měsících raketově roste. Platí to přitom také o Česku, jen od ledna do dubna se uskutečnily podle burzy bitstock.com obchody za 2,9 miliardy korun. To je v meziročním porovnání trojnásobek.

„Bitcoin je pro tuzemské investory stále přitažlivý, i když jeho cena už se některým může zdát příliš vysoká, a proto se obraceli k alternativám. Jednou z nich je právě ethereum, které je navíc založené na modernějším blockchainu,“ prohlásil ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Musk potopil jediným tweetem kurz bitcoinu o 150 000 korun

Internet a PC

„Zájmu o kryptoměny nahrává velké množství volných peněz i příchod stále nových investorů. U bitcoinu i etherea letos ještě dojde k překonání dosavadních maximálních hodnot. Nezabrání tomu ani snahy některých zemí, jako je Turecko nebo Indie, o omezení obchodování s kryptoměnami,“ podotkl Stránský.

Doplnil, že miliardový byznys představuje obchod s kryptoměnami i u našich východních sousedů. „Na Slovensku byl objem obchodu s digitálním zlatem v porovnání s Českem zhruba třetinový a v lednu až dubnu přesahoval jednu miliardu Kč,“ uzavřel Stránský.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám