Hlavní obsah

Seniorka naplnila svými úsporami dva bitcoinmaty, přišla o téměř 800 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Dokonale zmanipulovat 69letou ženu z Olomouce se podařilo falešnému bankéři. V domnění, že zabrání zneužití svého občanského průkazu a zachraňuje peníze na svém účtu, vložila své úspory do dvou bitcoinmatů. Během pár hodin přišla o 795 tisíc korun. Novinkám to ve středu sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Marco Bello, Reuters

Bitcoin

Článek

Minulý pátek podle něj dopoledne zavolal ženě neznámý muž s tím, že chce ověřit jí podanou žádost o finanční úvěr. Překvapená seniorka volajícímu odpověděla, že o žádný úvěr nežádala a navíc má běžný účet veden v jiné bance.

„Nato jí muž odvětil, že v tom případě došlo ke zneužití jejího občanského průkazu a napadení bankovního účtu. Případ proto ohlásí její bance, která ji bude kontaktovat,“ uvedl mluvčí.

Vystrašená žena pak přijala další hovor od domnělého bankéře, který ji nakonec přesvědčil k záchraně peněz.

Mladík pod různými jmény podváděl na internetu, kde nabízel zboží. Dopadla ho policie

Krimi

„Žena ve strachu, aby o úspory nepřišla, plnila jeho pokyny. Z účtu vybrala 795 tisíc korun, které postupně vložila do dvou bitcoinmatů v obchodních centrech v Olomouci. Až později jí došlo, že naletěla podvodníkovi,“ konstatoval Hejtman.

Pachateli hrozí v případě jeho dopadení za přečin podvodu trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

„Nebavte se s neznámým volajícím o vašem údajně napadeném bankovním účtu a ihned zavěste. Pokud máte pochybnosti o napadeném účtu, zavolejte do banky nebo zajděte do její pobočky,“ doplnil radu na závěr policejní mluvčí.

Foto: Policie ČR, Novinky

Před falešnými bankéři varují policisté i prostřednictvím letáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám