Hlavní obsah

Za komunikaci s podvodníkem přišla seniorka o tisíce, dalších 200 tisíc jí zachránil bankéř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Osmašedesátiletá žena z Olomoucka zaplatila za svou zkušenost s podvodníkem, který jí sliboval tisíce dolarů, přes 16 tisíc korun. Dalších 200 tisíc korun jí zachránil všímavý pracovník banky, který se jí zeptal, zda skutečně žádá o půjčku. Nežádala. Novinky o tom v úterý informoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženě podle něj v pondělí dopoledne zavolal neznámý muž a informoval ji, že má v zahraničí neaktivní kryptoměnový účet, který je třeba ukončit.

Navrhl ženě, že jí převede zůstatek ve výši osmi tisíc dolarů na její běžný účet. Seniorka si vzpomněla, že v minulosti si nějaký bitcoinový účet založila.

„Souhlasila tedy s převodem peněz. Muž ji instruoval, aby si do počítače stáhla program Supremo. Tvrdil jí, že se jedná o sociální síť pro komunikaci. Žena svolila a program si nainstalovala. Jedná se ovšem o program, který mimo chatování umožňuje i přenos souborů. Jde o aplikaci pro vzdálenou správu počítače,“ uvedl mluvčí.

Žena z Přerovska přišla o téměř 20 tisíc. Přitom sama žádala o půjčku

Krimi

Poté podle něj volající ženu požádal, aby se přihlásila k bankovnímu účtu. „Postupovala přesně podle instrukcí. Na monitoru se jí objevila informace o převodu částky 643 eur. Mělo se jednat o postupné zasílání peněz na její účet a žena převod potvrdila,“ konstatoval Hejtman.

Po chvíli volal seniorce pracovník banky, že u jejího účtu zaevidoval podezřelou operaci, a to žádost o půjčku na 200 tisíc korun, která zatím nebyla schválena, a také karetní operaci na 643 eur (přibližně 16 tisíc korun), která proběhla a není ji možné stornovat.

„Překvapená žena sdělila, že o žádnou půjčku nežádala, zavěsila a zašla do banky. Tam se dozvěděla, že byla skutečně podvedena a pachatel jí z účtu odčerpal nejen 16 tisíc korun, ale navíc ji chtěl zadlužit o dalších 200 tisíc korun,“ uvedl mluvčí.

„Naštěstí banka podezřelou půjčku neschválila,“ poznamenal mluvčí s tím, že pachateli hrozí za přečin podvodu trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

„Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby. Nepřistupte na to, že se přihlásíte do internetového bankovnictví a umožníte neznámému volajícímu vzdálený přístup k vašemu účtu,“ přidal radu na závěr Hejtman.

Mladá žena z Olomoucka si myslela, že zachraňuje napadený účet. Přišla o statisíce

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám