Hlavní obsah

Při čtení tohoto článku můžete být sledováni

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Sedíte–li nyní u počítače, existuje možnost, že vás někdo potají špehuje. Naprostá většina notebooků a velká část stolních počítačů totiž disponuje potenciálně zneužitelnou webkamerou. Snímaný obraz tedy teoreticky může sledovat někdo z opačného konce světa, kdo se vám naboural do počítače. Nepříjemná myšlenka, bohužel však s reálným základem.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Anglická studentka Rachel Hyndmanová nedávno zjistila, že ji hackeři špehovali v momentě, kdy se koupala. Byla totiž zvyklá si během relaxace ve vaně pouštět DVD na svém notebooku. Jednoho dne během jedné takové seance se její počítač zdánlivě zbláznil. „Byla jsem ve vaně a snažila se odpočívat, najednou se ale začaly samy otevírat programy, jako by počítač používal duch. Vůbec jsem nad tím neměla kontrolu,“ řekla dvacetiletá studentka serveru MailOnline.

Hyndmanová incident nahlásila policii, místo seriózního přístupu k problému se ale dočkala zpočátku jen výsměchu. Jak se později ukázalo, ve skutečnosti se jednalo o reálný pokus o sledování prostřednictvím webkamery, kterou hackeři mohou na dálku ovládat pomocí počítačového viru nainstalovaného v počítači. „Představa, že mě někdo může sledovat v soukromí, je děsivá,“ svěřila se médiím postižená.

Velký bratr se dívá

Tato hackerská disciplína, tedy sledování nic netušících obětí přes webkameru, zneužívá postup zvaný„ratting“. Hojně využívané programy z kategorie RAT (remote administration tool – nástroj pro vzdálenou správu, odsud „ratting“) primárně slouží IT pracovníkům ke kontrole a řešení problémů s počítači na dálku. Podobný software je ovšem bohužel možné zneužít ke krádežím dat nebo cizí identity anebo také jako všudypřítomné oko Velkého bratra jako ze slavného Orwellova románu 1984.

Kyberzločinci nebo „nadšenci“, kteří se nabourávají do cizích počítačů čistě pro zábavu, jsou tak schopni na dálku sledovat dění v obývacích pokojích, ložnicích a v koupelnách, případně toto spojení zajistit na cílenou objednávku. A to všude, kam dosáhne zorné pole kamerky, která slouží především k videohovorům a většinu času je vypnutá.

Ještě předtím, než objektiv kamery definitivně přelepíte páskou, zkontrolujte, jestli máte na všech počítačích v domácnosti nainstalovanou aktuální verzi antivirového softwaru. Ty kvalitní a ověřené by měly pokusům o nabourání do vašeho počítače spolehlivě zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám