Hlavní obsah

Podvodníci to zkoušejí přes telefon, vydávají se za pracovníky Microsoftu

Novinky, rim

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval před podvodníky, kteří v poslední době útočí prostřednictvím telefonátů. Během hovoru se představí jako pracovníci společnosti Microsoft a snaží se uživatele přimět k instalaci aplikací pro vzdálenou správu. Pokud uživatelé sednou útočníkům na lep, hrozí jim ztráta dat či zavirování počítače.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podvodníci nemluví v telefonátech česky, ale lámanou angličtinou. I přesto se skutečně desítky lidí nachytaly, desítky takových případů totiž NÚKIB skutečně řeší.

Prostřednictvím telefonátu se snaží útočníci přesvědčit uživatele, aby si do svých strojů nainstalovali programy AnyDesk či TeamViewer, které standardně slouží ke vzdálené správě. Kyberzločinci je nicméně mohou zneužít k tomu, aby s počítačem své oběti dělali prakticky cokoliv – s daným strojem totiž mohou pracovat úplně stejně, jako kdyby u něj přímo seděli.

Důvěřivce připraví o peníze při telefonátu. Vydávají se za bankéře

Bezpečnost

Pokud důvěřivci sednou na lep, mohou přijít o všechna citlivá data uložená v počítači. Stejně tak útočníci touto cestou šíří jakékoliv viry, a to včetně těch vyděračských, které dovedou zašifrovat všechna data na dotčené sestavě.

„Důrazně doporučujeme nedávat neověřeným volajícím jakékoliv informace o vaší organizaci či jejích systémech a sítích a neplnit jejich pokyny, jelikož Microsoft ani jiné větší společnosti svým zákazníkům s nabídkou technické podpory nikdy nevolají jako první a v naprosté většině případů tedy půjde o podvod,“ konstatovali pracovníci úřadu.

Počet útoků na Exchange Server vzrostl desetinásobně

Bezpečnost

Za pracovníky Microsoftu se nevydávají útočníci náhodou. V posledních týdnech se totiž množí útoky v souvislosti s chybou Microsoft Exchange Serveru. Méně zkušené uživatele tedy mohou snadněji přesvědčit, že je s jejich sítí či počítačem něco v nepořádku.

„Podezřelé telefonáty doporučujeme ohlásit Policii ČR a v případě orgánů a osob spadajících pod regulaci zákona o kybernetické bezpečnosti také NÚKIB,“ doporučili pracovníci úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám