Hlavní obsah

Počet útoků na Exchange Server vzrostl desetinásobně

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický nárůst útoků na Microsoft Exchange Server pozorují v posledních dnech bezpečnostní experti. Podle údajů kyberbezpečnostní společnosti Check Point vzrostl až desetinásobně počet pokusů o zneužití nedávno objevené zranitelnosti, kvůli které bylo napadeno i české ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a také servery České správy sociálního zabezpečení.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Check Point detekuje tisíce útoků, od 11. března se počet pokusů o zneužití zvýšil desetinásobně,“ prohlásil Pavel Krejčí, bezpečnostní výzkumník v Check Pointu.

Podle něj útoky zasáhly především USA (17 % všech pokusů o zneužití zranitelností), následují Německo (6 %), Spojené království (5 %), Nizozemsko (5 %) a Rusko (4 %). Nárůst útoků nicméně pokračuje i v České republice.

Situace se zhoršuje. Hackeři napadli v Česku stovky serverů

Bezpečnost

To potvrzují i data antivirové společnosti Eset, která jen v tuzemsku objevila na 500 napadených poštovních serverů. A to za necelé dva týdny od objevení zranitelnosti.

„Příčiny této situace spatřujeme mimo jiné ve velkém počtu serverů, které jsou takzvaně vystavené do internetu. Zároveň se v Česku fyzicky nachází poměrně významný počet IT infrastruktur řady globálních společností, což v konečném důsledku naši situaci ve srovnání s ostatními zeměmi zhoršuje,“ vysvětlil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky Esetu.

Check Point dále zjistil, že 23 % útoků směřovalo na vládní organizace a vojenský sektor. 15 % útoků cílilo na výrobní sektor a zasažena byla i další odvětví, například bankovnictví a finanční služby (14 % útoků), softwarové organizace (7 %) a zdravotnictví (6 %).

Na nic nečekejte a bezodkladně aktualizujte, reagoval NÚKIB na chybu Exchange Serveru

Bezpečnost

Před zranitelností Exchange Serveru přitom varovali bezpečnostní experti již předminulý týden. Tyto zranitelnosti umožňují přístup k e-mailovým schránkám na serveru a následné vzdálené spuštění kódu. Zároveň Microsoft upozorňuje, že tyto zranitelnosti jsou aktuálně aktivně zneužívány.

V Česku bylo kvůli chybám Exchange Serveru napadeno ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a také servery České správy sociálního zabezpečení. Ještě v minulém týdnu bylo přitom v Česku na 3000 zranitelných serverů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám