Hlavní obsah

Podvodníci lákají na hypotéky, pak lidi oškubou

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novou fintou přišli v posledních dnech internetoví podvodníci. Vydávají se za zaměstnance České spořitelny a nabízejí lidem výhodné hypotéky. Ve skutečnosti se však z nich snaží pouze vylákat potvrzovací SMS zprávu, kterou budou moci zneužít k vysátí klientova účtu. Před novým typem phishingového útoku varovala Česká spořitelna.

Foto: Česká spořitelna

Podvodná stránka s nabídkou výhodné hypotéky

Článek

Hlavní problém je v tom, že kampaň na výhodnější hypotéky ve spořitelně skutečně běží. Klienti lačnící po novém bydlení se tak mohou nechat nízkou úrokovou sazbou 1,85 % ročně snadno nalákat.

„Podvodníci využili naší skutečné obchodní kampaně v internetovém bankovnictví SERVIS 24, která se týká hypoték. Toto obchodní sdělení zneužili s cílem vylákat potvrzovací SMS kód od klientů. Banka nikdy v obchodním sdělení nepožaduje po klientovi potvrzení SMS kódem,“ varovali zástupci České spořitelny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trik funguje na podobném principu jako drtivá většina phishingových útoků. Podvodníci nejprve propašují do počítače virus, který následně při snaze o přihlášení do internetového bankovnictví nabídne uživateli podvodnou stránku služby Servis 24 s onou neodolatelnou nabídkou.

Foto: Česká spořitelna

Podvodná stránka s nabídkou výhodné hypotéky.

Na konci stránky se pak uživatel dočte následující: „Pro pokračování práce s osobními údaji je třeba zadat SMS kód, který byl odeslán na Váš mobilní telefon. Tímto způsobem potvrzujete, že jste pravým majitelem účtu a že jsme Vás poučili o podmínkách konající akce.“

O žádné potvrzení samozřejmě podvodníkům nejde. Jediné, o co se snaží, je vylákat SMS zprávu z důvěřivců. Pak už jim totiž nestojí nic v cestě k financím uloženým na bankovním účtu.

Zatímco drtivá většina podobných phishingových podvodů je rozeznatelná na první pohled, tentokrát se podařilo počítačovým pirátům okopírovat internetové bankovnictví spořitelny dokonale. Stránka s nabídkou je navíc psána česky a bez větších pravopisných chyb.

Podvod odhalí jen pozorní uživatelé

Jediný způsob, jak mohou pozornější uživatelé podvod rozpoznat, je tak kontrola internetové adresy. Podle ní klient zjistí, že se vlastně vůbec na stránkách banky nenachází. Internetové bankovnictví České spořitelny využívá adresu servis24.cz, zatímco u podvodné stránky je v adresním řádku internetového prohlížeče uvedeno servis-e24.eu. Adresu však mohou kyberzločinci časem měnit.

„Pokud máte podezření, že jste reagovali na podvodnou zprávu, ihned kontaktujte Klientskou linku České spořitelny na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ konstatovali zástupci spořitelny.

Není samozřejmě vyloučeno, že s podobným trikem se budou podvodníci snažit napálit v dohledné době klienty další tuzemské banky. Uživatelé by se v takovém případě měli také neprodleně obrátit na svou banku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám