Hlavní obsah

Pirrit, Proxy.Agent či Bundlore. Nejobávanější viry pro macOS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé počítačů od Applu, které využívají operační systém macOS, by se měli mít na pozoru před škodlivými kódy Pirrit, Proxy.Agent a Bundlore. V minulém měsíci šlo totiž o ty vůbec nejrozšířenější viry pro zmiňovanou platformu. Vyplývá to z pravidelného žebříčku antivirové společnosti Eset o hrozbách v Česku a na Slovensku.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Do čela žebříčku se v meziměsíčním srovnání vyhoupl v červnu z druhého místa trojský kůň Proxy.Agent. Tento nezvaný návštěvník dokáže sledovat, jaká slova uživatelé na internetu vyhledávají a jaké navštěvují stránky. Navázat se přitom dokáže na internetové prohlížeče Safari i Firefox.

„Tím, že útočníci získají informace o chování uživatelů na internetu, mohou následně upravovat příchozí webovou komunikaci tak, že změní výsledky vyhledávání ve vyhledávači. Upřednostní svůj obsah nebo přesměrují uživatele na preferovanou webovou stránku, například do nějakého e-shopu. Výjimkou přitom nemusí být ani obsah, který je zavádějící či přímo podvodný,“ prohlásil Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

Ransomware i podvody na webu. Lidé platí kyberzločincům víc peněz

Bezpečnost

Z prvního místa byl sesazen Pirrit

V čele žebříčku vystřídal Proxy.Agent škodlivý kód Pirrit, kterému patřila v květnu první příčka a v červnu až druhá. Je však nutné podotknout, že obě hrozby mají prakticky totožný podíl mezi ostatními hrozbami (13,1 a 14,1 %).

Adware Pirrit je typickým zástupcem kódů, které zobrazují agresivní reklamu – projevuje se množstvím vyskakujících reklamních oken, která nejdou zavřít, zvýrazněním některých slov při surfování, vkládáním odkazů do webového obsahu a negativním dopadem na výkon zařízení.

Prakticky totožně funguje také nezvaný návštěvník Bundlore, který v uplynulém měsíci obsadil třetí příčku.

Podle bezpečnostních expertů mohou uživatelé nejčastěji na adware narazit v neoficiálních obchodech s aplikacemi či na různých úložištích a fórech, kde hledají aplikace za výhodnou cenu či zcela zdarma. Adware je totiž prakticky vždy přibalen k nějaké legitimní aplikaci.

„Adware Pirrit a adware Bundlore využívají ke svému šíření například instalátor programu Flash Player, a to i přesto, že oficiální vývoj této aplikace byl již ukončen,“ varoval Kropáč.

Adware je také nebezpečný

Na pozoru by se měli mít uživatelé také před dalšími škodlivými kódy, které se objevily v nejnovějším žebříčku hrozeb pro macOS v Česku a na Slovensku. „Adware MacSearch jsme například objevili aktuálně v souvislosti s desktop aplikací WallpapersPro, která má měnit pozadí plochy na počítači,“ varoval bezpečnostní expert.

„Útočníci přitom mohou adware schovat pod celou řadu dalších aplikací a doplňků, a pokud nějaký z nich stáhneme, nemusíme postřehnout, že se děje něco divného. V tom je také skryté riziko adwaru – i když není nebezpečný jako ostatní malware, svou dlouhodobou přítomností v zařízení může o uživatelích sbírat celou řadu informací, mít negativní vliv na výkon zařízení a v nestřežené chvíli nás přinutí kliknout na nebezpečný odkaz,“ vysvětlil Kropáč.

Přehled hrozeb, se kterými se mohli uživatelé v Česku a na Slovensku v rámci platformy macOS setkat v červnu nejčastěji, naleznete v tabulce níže.

TOP 5 hrozby pro platformu macOS v Česku a na Slovensku – červen 2023:
1.OSX/TrojanProxy.Agent (14,1 %)
2.OSX/Adware.Pirrit (13,1 %)
3.OSX/Adware.Bundlore (7,1 %)
4.OSX/TrojanDownloader.Adload (7,1 %)
5.OSX/Adware.MacSearch (5,1 %)

Hackeři už rozjeli naplno letní podvody

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám