Hlavní obsah

Ransomware i podvody na webu. Lidé platí kyberzločincům víc peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled radostnou zprávu přinesla analytická společnost Chainalysis. Podle čerstvě zveřejněných dat totiž v prvním pololetí letošního roku ubylo v globálním měřítku podvodů souvisejících s kryptoaktivy o rekordních 65 %. Po bližším prozkoumání je ale evidentní, že důvod k radosti není namístě. Podvodů je sice méně, ale napálení důvěřivci při nich přicházejí o více peněz než kdy dříve.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Chainalysis se ve své nejnovější studii zaměřuje skutečně jen na podvody, které se týkají kryptoměn. Jedním dechem se ale sluší dodat, že to je v poslední době většina kybernetických nájezdů.

Je jedno, zda se bavíme o zoufalém lékaři, či vojákovi někde na druhém konci planety, který potřebuje poslat peníze. Útočníci si většinu plateb nechávají zaslat v kryptoměnách, protože tak minimalizují šanci vystopování i toho, že jim budou získané prostředky zabaveny.

Muž z Mladoboleslavska investoval přes internet do kryptoměny. Přišel o dva miliony

Krimi

Vyděračské viry

Vedle podvodů se ale mezi způsobené škody počítají také útoky vyděračských virů z rodiny ransomwaru.

Takové škodlivé kódy nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik desítek či stovek tisíc korun – zaplatit přitom chtějí právě v kryptoměnách.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Rekordní rok

Podle údajů společnosti Chainalysis stouply platby za výkupné v prvním pololetí letošního roku při meziročním srovnání o zhruba 64 procent na částku 449,1 milionu dolarů. Pokud by se nepodařilo v druhé půlce roku tento trend zvrátit, půjde pro útočníky o druhý nejúspěšnější rok v historii.

Celkově za prvních šest měsíců letošního roku přiteklo podle analytiků do nelegálních služeb v kryptoměnách 2,8 miliardy dolarů (59,3 miliardy Kč). Za celý loňský rok to přitom podle agentury Reuters bylo 20,1 miliardy dolarů (425,4 miliardy Kč), tedy výrazně více.

Snadný výdělek? Podvodníci zneužívají kryptoměny

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám