Hlavní obsah

Neprodleně do krytů! Televize varovaly před jaderným útokem v Rusku díky hackerům

Slyšet letecký poplach varující před náletem není pro Ukrajince nic příjemného, kvůli zuřící válce je to pro ně ovšem denní chléb. Hackeři se proto snaží tu samou medicínu naordinovat i Rusům, již potřetí během dvou týdnů je tak varovali před nálety, ve čtvrtek je navíc vyděsili rizikem jaderného útoku.

Foto: Lenka Klicperová

Raketa použitá ve válce na Ukrajině

Článek

Nabourat ruské weby televizí i rádií a umístit na ně zprávu o leteckém útoku se hackerům podařilo dvakrát už na konci února, připomněl server metro.co.uk.

Potřetí se to stalo tento týden ve čtvrtek, kdy se v rámci vysílání státní televize objevila hláška: „Neprodleně do krytů!“ Následovaly pokyny, aby lidé použili jódové tablety. Ty se přitom běžně používají, pokud je v ovzduší výrazně zvýšené množství radioaktivního jódu. Hackeři se tím evidentně snažili vzbudit dojem, že hrozí jaderný útok.

Varování před leteckým útokem se podařilo hackerům dostat na televizní obrazovky díky tomu, že napadli počítačové servery, jejichž prostřednictvím se vysílají formou textového upozornění mimořádné zprávy.

Hackeři napadli Evropský parlament krátce poté, co označil Rusko za podporovatele terorismu

Bezpečnost

Aby dodali varování na vážnosti, připojili hackeři zlověstně vypadající mapku, která postupně červenala.

Obdobná výzva se ve čtvrtek objevila nejen v televizi, ale také v rozhlase. Hackeři opět kompromitovali server pro vysílání mimořádných zpráv.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace ale podle serveru NYbreaking okamžitě zprávy o možném náletu dementovalo. „Varování je lživé, tato informace neodpovídá skutečnosti,“ uvedlo ministerstvo ve svém oficiálním prohlášení.

Za masivním útokem stojí ruští hackeři, ukázal prstem ukrajinský Enerhoatom

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám