Hlavní obsah

Nebezpečný virus terorizuje Android stále častěji. Stojí za každým šestým útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adware Andreed se dlouhodobě drží v čele žebříčku nejrozšířenějších škodlivých kódů pro operační systém Android. Jinak tomu nebylo ani v uplynulém měsíci, kdy navíc v meziměsíčním srovnání v počtu detekcí ještě posílil. Aktuálně tak stojí přibližně za každým šestým zachyceným útokem na chytré telefony a počítačové tablety s operačním systémem od Google.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Maskot Androidu (ilustrační foto)

Článek

Andreed se řadí mezi nejrozšířenější kybernetické hrozby v Česku již druhým rokem, v tuzemsku přitom útočí ve vlnách. V uplynulém měsíci byl počet detekcí nejvyšší od poloviny loňského roku – nasbíral podíl 17,52 %. Ostatní hrozby přitom dosahovaly podílu pouze v jednotkách procent.

Vloni v červenci dosahovaly jeho detekce podílu mezi ostatními hrozbami 13,69 %, v srpnu už jen 11,41 %. V obou měsících mu tak ve virových statistikách patřila dokonce až druhá příčka. V září však tento nezvaný návštěvník vystřelil až na 17,35 %, což je však stále méně než letos v březnu.

Agent Tesla na ústupu, stále však jde o nejrozšířenější virus

Bezpečnost

V říjnu sice podíl klesl na 15,98 %, v listopadu se ale počet detekcí opět zvýšil na 16,29 %. Prosincový pokles na 13,47 % tak evokoval, že je Andreed opět na ústupu.

Nová data bezpečnostních expertů z antivirové společnosti Eset ale dávají jasně najevo, že tento nezvaný návštěvník opět nabírá na síle. V lednu totiž množství detekcí poskočilo směrem vzhůru na 14,77 %, v únoru to bylo 15,26 % a v březnu již zmiňovaných 17,52 %.

Lidé ho pustí do zařízení sami

„To, že je adware Andreed tak dlouho v čele naší pravidelné statistiky, svědčí především o tom, že se útočníkům stále vyplácí – tedy že ho uživatelé a uživatelky v Česku stále stahují,“ konstatoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Podle něj by si tedy lidé měli dávat pozor, jaké aplikace do svých chytrých telefonů a počítačových tabletů stahují. „Útočníci se nás opakovaně snaží v případě adwaru Andreed nalákat na hry zdarma, na které narazíme zpravidla v obchodech třetích stran a na internetových úložištích,“ konstatoval bezpečnostní expert.

„Nadále však platí, že stahování mimo oficiální obchody a distribuční místa je dnes prakticky vždy zárukou, že kromě hry nebo různých nástrojů stáhneme i škodlivý kód,“ podotkl Jirkal.

Podceňovaný adware

Andreed patří mezi škodlivé kódy typu adware. Útočníci se tedy prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují.

Útoky adwaru nejsou tak devastující jako v případě vyděračských virů či podobně zákeřných škodlivých kódů, ale stejně dovedou používání telefonů a tabletů značně znepříjemnit. „Adware jako typ kybernetického rizika zobrazuje množství agresivních reklamních oken, má negativní vliv na výkon a výdrž zařízení a v konečném důsledku může uživateli zobrazit odkaz na nebezpečné webové stránky,“ dodal bezpečnostní expert.

Jak bránit mobily a tablety?

Kybernetické hrozby se stále častěji týkají také mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony a počítačové tablety. Se zabezpečením těchto zařízení si totiž láme hlavu málokdo. Právě proto útočí hackeři na mobilní přístroje stále častěji.

Je tedy velmi důležité chránit nejen PC, ale i tablety a smartphony antivirovými programy a dalšími bezpečnostními nástroji. Před podobnými nezvanými hosty dokážou ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Na mobilu nebo tabletu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do zařízení propašovali nezvané návštěvníky.

„Junk gun“ ransomware děsí experty. Útočit může na kohokoliv

Bezpečnost

Reklama

Související články

Každý čtvrtý Čech riskuje s hesly

Hesla jsou na internetu první účinnou obranou před kyberšmejdy. Bezpečnostní experti proto neustále apelují na uživatele, aby je nepodceňovali. Přesto jsou...

10 virů, které útočí na Windows nejčastěji

Agent Tesla i Formbook. V žebříčku nejrozšířenějších škodlivých kódů, které útočí na počítače a tablety s operačním systémem Windows, figurují známé firmy....

Výběr článků

Načítám