Hlavní obsah

Nárůst detekcí je dvojnásobný. Agent Tesla opět nabírá na síle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem loňského roku to vypadalo, že škodlivý kód Agent Tesla je na ústupu. Před Vánocemi ale množství detekcí tohoto nezvaného návštěvníka na počítačích s Windows opět raketově vystřelilo. V současnosti tak jde o nejrozšířenější hrozbu vůbec.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z říjnových 16,31 % oslabil v listopadu Agent Tesla na pouhých 5,36 %, spadl tedy z první příčky až na třetí. Vše nasvědčovalo tomu, že tato hrozba, která kraluje virovým statistikám delší dobu, zmizí v zapomnění.

Opak se ale stal pravdou, v prosinci se totiž Agent Tesla opět vyšvihl do čela žebříčku nejrozšířenějších hrozeb, který pravidelně vydává antivirová společnost Eset. Množství detekcí narostlo více než dvojnásobně – na 11,39 %.

Ostatní hrozby přitom měly podíl jen v jednotkách procent. V současnosti tak neexistuje škodlivý kód, který by terorizoval uživatele v Česku více.

Na tyto viry pozor, útočí v Česku nejčastěji

Bezpečnost

Špionážní virus

Agent Tesla je typickým zástupcem špionážního malwaru – tzv. spywaru, který se zaměřuje na odcizení hesel. Tento nezvaný návštěvník pochopitelně neútočí pouze v Česku, mezi nejrozšířenější hrozby patří prakticky napříč celým světem.

„Největším rizikem je spyware pro hesla, která ukládáme do internetových prohlížečů. Webové prohlížeče totiž nejsou před útoky spywaru dostatečně zabezpečené. Útočníci poté profitují z monetizace takto získaných dat, prodeje samotných přihlašovacích údajů či z výkupného za opětovné zpřístupnění služeb,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Agent Tesla se nejčastěji šíří jako příloha prostřednictvím nevyžádaných e-mailů.

Strmý pád

Naopak strmý pád zaznamenal před Vánocemi škodlivý kód Delf.NBX, který ještě v listopadu kraloval statistikám nejrozšířenějších hrozeb v rámci Windows s podílem 20,77 %. V prosinci to ale bylo už jen 1,08 %. Z prvního místa se tak tento nezvaný návštěvník propadl v žebříčku nejrozšířenějších hrozeb až na desáté místo.

Nikdo ale nedokáže zaručit, že se v nadcházejících týdnech karta zase neobrátí. Uživatelé by tak tuto hrozbu neměli podceňovat. Jde o záškodníka, který napadá jiné programy, infikuje je a vytvoří z nich nositele dalšího škodlivého kódu.

Virus Delf.NBX se dokáže šířit prostřednictvím USB disků, zaznamenávat stisky kláves na klávesnici nebo stahovat a šířit další malware
Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu

Důležité je myslet na to, že se nezvaný návštěvník nešíří pouze prostřednictvím internetu. „Virus Delf.NBX se dokáže šířit prostřednictvím USB disků, zaznamenávat stisky kláves na klávesnici nebo stahovat a šířit další malware – v tomto případě se dokonce jednalo o v Česku dobře známý spyware Agent Tesla,“ doplnil Jirkal.

„Virus NBX dokáže odcizit informace o počítači a pořídit snímky obrazovky. Spyware Agent Tesla pak ještě jeho útok rozšiřuje o možnost krádeže dat, typicky uživatelských hesel,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Rychlý nástup, pak strmý pád. Virus Delf.NBX už velkou hrozbu nepředstavuje

Bezpečnost

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám