Hlavní obsah

Rychlý nástup, pak strmý pád. Virus Delf.NBX už velkou hrozbu nepředstavuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický nástup zaznamenal před Vánocemi škodlivý kód Delf.NBX. Přestože ještě v průběhu loňského roku o této hrozbě slyšel jen málokdo, okamžitě se v listopadu vyšvihl na první příčku žebříčku nejrozšířenějších hrozeb pro operační systém Windows. Jak rychlý byl nástup, tak strmý byl pád. V prosinci tak již tento nezvaný návštěvník velkou hrozbu nepředstavoval.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Delf.NBX se ve virových statistikách objevil v minulosti již několikrát, prakticky vždy ale podíl tohoto nezvaného návštěvníka mezi ostatními hrozbami činil méně než jedno procento. Nebyl tedy žádný větší důvod se této hrozby obávat.

Zlom však nastal v listopadu, kdy Delf.NBX začal masivně útočit v Česku. Prakticky z nuly se tak vyšvihl na podíl 20,77 %, což s velkým náskokem stačilo na první místo mezi nejrozšířenějšími hrozbami.

Českem se masivně šíří nový virus, ohrožuje PC s Windows

Bezpečnost

Alarmující nástup

Bezpečnostní experti tehdy varovali, že rychlý nástup tohoto škodlivého kódu je alarmující. Jde o záškodníka, který napadá jiné programy, infikuje je a vytvoří z nich nositele dalšího škodlivého kódu. „Napadený program přitom může v zařízení stále fungovat a uživatelé nemusejí útok postřehnout,“ zdůraznil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

„Podobné viry jsou typem malwaru, na který dokáže bezpečnostní komunita již dnes velmi rychle reagovat, proto tento typ škodlivého kódu volí útočníci především v zemích, kde předpokládají horší bezpečnostní prostředí. Kromě Česka tak útočníci zacílili také na Čínu a Egypt,“ vysvětlil Jirkal.

Bezpečnostní experti tak s napětím očekávali, jak se bude tato hrozba vyvíjet v nadcházejících měsících. V prosinci však Delf.NBX úplně propadl – podíl tohoto škodlivého kódu klesl ze zmiňovaných 20,77 % na pouhých 1,08 %. Z prvního místa se tak tento nezvaný návštěvník propadl v žebříčku nejrozšířenějších hrozeb až na desáté místo.

Pozor na USB disky

Nikdo ale nedokáže zaručit, že se v nadcházejících týdnech karta zase obrátí. Uživatelé by tak tuto hrozbu neměli stále podceňovat.

Důležité je přitom myslet na to, že se nezvaný návštěvník nešíří pouze prostřednictvím internetu. „Virus Delf.NBX se dokáže šířit prostřednictvím USB disků, zaznamenávat stisky kláves na klávesnici nebo stahovat a šířit další malware – v tomto případě se dokonce jednalo o v Česku dobře známý spyware Agent Tesla,“ doplnil Jirkal.

„Virus NBX dokáže odcizit informace o počítači a pořídit snímky obrazovky. Spyware Agent Tesla pak ještě jeho útok rozšiřuje o možnost krádeže dat, typicky uživatelských hesel,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Kyberútoků přibylo, hackeři však ukradli méně kryptoměn

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám