Hlavní obsah

Na norský parlament zaútočili hackeři, dostali se do e-mailů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Terčem kybernetického útoku se stal v minulých dnech norský parlament. Zatím neznámým hackerům se podařilo nabourat do e-mailů hned několika poslanců a jejich asistentů, ze schránek pak odcizili blíže nespecifikované množství dat. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hackeři podle dostupných informací přistupovali do elektronické pošty poslanců a jejich asistentů několik dní. „Naše analýza ukazuje, že během útoku bylo staženo množství dat,“ stojí v oficiálním prohlášení norského parlamentu.

Poslanci neupřesnili, zda se hackeři zmocnili i nějakých tajných dokumentů či citlivé komunikace týkající se chodu státu. Otazník visí také nad tím, kterých poslanců se nájezd kyberzločinců dotkl a odkud byl veden.

Trojský kůň masivně útočí na české uživatele

Bezpečnost

Mluvčí hlavní opoziční Dělnické strany nicméně pro agenturu AFP upřesnil, že mezi postiženými jsou i poslanci této strany.

Administrátoři zakročili proti hackerům bezprostředně po odhalení útoku. „Díky přijetí okamžitých opatření jsme útok okamžitě zastavili,“ uvedl parlament v oficiálním prohlášení. Ředitelka parlamentní správy Marianne Andreassenová doplnila, že na zastavení kybernetického útoku se podílela také tamní tajná služba.

Celým případem se již zabývá norská policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám