Hlavní obsah

Admin nebo 1234. Hesla lidé neřeší ani u routerů

Novinky, Miloslav Fišer

Bezpečnostní experti pravidelně varují, že na routery – brány do světa internetu – se zaměřují kyberzločinci stále častěji. Přesto zabezpečení těchto internetových zařízení uživatelé velmi často podceňují. Dokládá to nejnovější průzkum antivirové společnosti Eset.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Lidé si nelámou hlavu ani se změnou výchozího hesla. Podle Esetu totiž nejčastějšími hesly k routerům bývají defaultně přednastavené údaje, například admin, root či 1234.

Tím nevědomky uživatelé nahrávají počítačovým pirátům, kteří se mohou prostřednictvím nejrůznějších škodlivých kódů zmocnit síťových prvků na dálku.

„Přitom se ale jedná o nejdůležitější zařízení v domácnosti. Je to vstupní brána k internetu, která řídí příchozí i odchozí provoz v síti a propojuje veškerá připojená zařízení. Logicky je tak cílem hackerů, kteří shromažďují citlivé osobní údaje včetně např. přihlašovacích údajů k bankovnictví. Jako naprosté minimum by si lidé měli na svých routerech měnit výchozí uživatelská jména a hesla a pravidelně kontrolovat dostupné aktualizace firmwaru,“ prohlásil již dříve Martin Hron, bezpečnostní analytik v Avastu.

„Uživatelé, kteří nezmění výchozí heslo ke správě routeru, také ve většině případů nechrání svou bezdrátovou síť spolehlivými hesly. Routery by nikdy neměly mít po úvodním zprovoznění nastaveno tovární nebo slabé heslo. Obecná hesla jsou to první, co zkusí kybernetický útočník při pokusu o průnik. Pokud je to možné, doporučil bych změnit i uživatelské jméno správcovského účtu, “ podotkl Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky Esetu.

Škodlivé kódy jdou především po heslech

Bezpečnost

Jak má vypadat správné heslo?

Připomněl, že výjimkou nejsou ani sofistikované útoky, při kterých pravidelně bývají napadány stovky tisíc routerů po celém světě. Pravidla při vytváření hesel pro routery jsou stejná, jako u vytváření hesel k nejrůznějším internetovým účtům.

O bezpečnosti hesla rozhoduje jeho délka. Speciální programy hackerského podsvětí dokážou čtyřmístné heslo, složené z číslic od nuly do devítky, prolomit za dvě minuty. Výkon dvoujádrových a čtyřjádrových procesorů totiž dovolí za jednu sekundu prověřit na běžné počítačové sestavě až 100 možných kombinací.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako například „heslo”) nebo pouhou posloupností číslic.

10 nejčastějších slabých hesel routerů:
1.admin
2.root
3.1234
4.guest
5.password
6.12345
7.support
8.super
9.Admin
10.pass

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám